Στήριξη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα: 1 χρόνος δράσεων
23 Μαρτίου, 2017
Ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
23 Μαρτίου, 2017

Κλ. Διακομανώλη: “Υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη να αυτό-επαναπροσδιοριστεί η Ευρώπη”.

Η κ. Κλ. Διακομανώλη, Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλά για την Λευκή Βίβλο για το Μέλλον της Ευρώπης στο www.amagi.gr(20/03/2017).

Αρχικά η κ. Διακομανώλη επεσήμανε ότι υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη να αυτό-επαναπροσδιοριστεί η Ευρώπη, καθόσον έχουν πλέον αλλάξει τα δεδομένα, το σχήμα και οι γεωστρατηγικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει. Παράλληλα πρόσθεσε ότι “ένα τέτοιο σχήμα -το οποίο έχει εξελιχθεί σε 28 κράτη μέλη – είναι αδύνατον να μην εμπεριέχει διαφορετικές απόψεις και να μην υπόκειται σε αλλαγές”. Έτσι, κατά την ίδια, η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι ”να βρεθεί κοινή συνιστάμενη των διαφορετικών αυτών απόψεων, με σεβασμό στη διαφορετικότητα”. Όπως σημείωσε η κ. Διακομανώλη, στο ερώτημα “Τί Ευρώπη θέλουμε τελικά;”, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εν γένει, προτείνουν πέντε σενάρια” ως βάση συζήτησης και για περεταίρω διερεύνηση.

Στη συνέχεια, παραδέχτηκε ότι η κρίση, το θέμα της μετανάστευσης και οι τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν δημιουργήσει μια επιφύλαξη απέναντι σε οτιδήποτε είναι ευρωπαϊκό και στην Ελλάδα. Ωστόσο, κάλεσε τους έλληνες να αναλογιστούν τα οφέλη που έχουν αποκομίσει από τη συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά, η κ. Διακομανώλη τόνισε ότι “αυτή τη στιγμή τίθεται ένας προβληματισμός αναφορικά με το ευρωπαϊκό project, στον οποίο έρχεται να απαντήσει η ο διάλογος που ανοίγεται”, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής των Συνθηκών.

Διαθέσιμο εδώ.