Ένας χρόνος από την έναρξη ισχύος της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας
23 Μαρτίου, 2017
Το μέλλον της Ευρώπης είναι ψηφιακό: δέσμευση για εμβάθυνση της συνεργασίας στον ψηφιακό τομέα
23 Μαρτίου, 2017

60ή επέτειος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου: επένδυση στον άνθρωπο για 6 δεκαετίες

Το 2017 σηματοδοτεί την 60ή επέτειο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ), του παλαιότερου και βασικού ευρωπαϊκού μέσου για επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα αποτελεί σημαντική κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, προωθώντας καλύτερη εκπαίδευση, πιο σύγχρονη δημόσια διοίκηση και κοινωνική ενσωμάτωση και, ως εκ τούτου, αποτελεί βασικό εργαλείο για τη διασφάλιση δικαιότερων ευκαιριών για όλους τους πολίτες.

Όσον αφορά την Ελλάδα, για την περίοδο 2007-2013 διατέθηκαν €4,3 δισ. ενώ για την περίοδο 2014-2020 προβλέπονται €3.5 δισ.

Η Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Εργασιακής Κινητικότητας, κ. Μαριάν Τίσεν, δήλωσε τα εξής: «Η 60ή επέτειος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου είναι πραγματικός λόγος για να γιορτάσουμε. Στη διάρκεια έξι δεκαετιών, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βοήθησε εκατομμύρια άτομα σε αναζήτηση εργασίας και εργαζομένους, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και νεοσύστατες επιχειρήσεις. Επενδύουμε άμεσα στο ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης και συμβαδίζουμε με τις αλλαγές που συντελούνται στον κόσμο της εργασίας. 60 χρόνια παραδειγμάτων επιτυχίας που αποδεικνύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλαξε ουσιαστικά τη ζωή των Ευρωπαίων και αυτό ισχύει για το παρελθόν, για το παρόν και για το μέλλον.

Η αξιολόγηση για την περίοδο προγραμματισμού 2007-2013, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν τον αντίκτυπο που έχει το Ταμείο: μόνο σ’ αυτά τα επτά χρόνια, το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο βοήθησε τουλάχιστον 9,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους να βρουν εργασία και 8,7 εκατομμύρια Ευρωπαίους να αποκτήσουν ακαδημαϊκό τίτλο ή πιστοποιητικό σπουδών. Αναφέρθηκαν και άλλα θετικά αποτελέσματα, όπως τα υψηλότερα επίπεδα δεξιοτήτων, από 13,7 εκατομμύρια συμμετέχοντες,. Όλα αυτά επιτεύχθηκαν στο πλαίσιο πολλών χιλιάδων έργων που υλοποιούνται σε όλη την Ευρώπη.

Το έργο μας δεν τελειώνει εδώ. Επίσης, την περίοδο 2014-2020, εκατομμύρια άτομα θα επωφεληθούν από το ΕΚΤ, καθώς οι επενδύσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ ανέρχονται σε 86,4 δισ. ευρώ. Η διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτών δεδομένων, που παρέχει πρόσβαση σε δεδομένα σχετικά με τα επιτεύγματα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων για την περίοδο 2014-2020, δείχνει ότι τα έργα του ΕΚΤ σημειώνουν πολύ ικανοποιητική πρόοδο: άνω του 30 % των έργων έχουν ήδη επιλεγεί για χρηματοδότηση.

Οι εορτασμοί για τα επιτεύγματα του Ταμείου και οι συζητήσεις για τη μελλοντική χρηματοδότηση του ανθρώπινου κεφαλαίου στην Ευρώπη ξεκινούν αύριο, με τη διάσκεψη «Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο: παρελθόν, παρόν και μέλλον», που διοργανώνει η μαλτέζικη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ενόψει των εορτασμών της 60ής επετείου των Συνθηκών της Ρώμης και της άτυπης συνεδρίασης με τους κοινωνικούς εταίρους της ΕΕ στη Ρώμη, διάσκεψη στην οποία θα παραστεί ο Πρόεδρος κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο Αντιπρόεδρος κ. Ντομπρόβσκις και η Επίτροπος κ. Τίσεν. Καθ’ όλο το έτος, τα κράτη μέλη διοργανώνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και συζητήσεις ανασκόπησης για όσα έχει επιτύχει το ΕΚΤ, ώστε να γίνει ένας απολογισμός των επιδόσεων του Ταμείου και να υποστηριχθεί πόσο σημαντική θα είναι στο μέλλον η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Τον Μάιο, χιλιάδες έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ θα ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό, στο πλαίσιο της εκστρατείας «η Ευρώπη στην περιφέρειά μου».

Περισσότερα εδώ.