«Μουσικές της Ελλάδας και της Ευρώπης»
1 Απριλίου, 2017
EUROPRESSIVE NEWSLETTER Μάρτιος 2017
7 Απριλίου, 2017

Επίσκεψη της Επιτρόπου της ΕΕ κ. Corina CREŢU στην Ελλάδα (5-7/4/2017)

Η Επίτροπος, κ. Corina Creţu, αρμόδια για την Περιφερειακή Πολιτική, βρίσκεται στην Ελλάδα από χτες 5 Απριλίου 2017). Κατά τη διάρκεια της παραμονής της το πρόγραμμα της Επιτρόπου έχει ως εξής:

Την Τετάρτη 5 Απριλίου, η Επίτροπος εκφώνησε ομιλία με θέμα “Η Πολιτική Συνοχής στην Ελλάδα: επιτυχίες, προκλήσεις και προοπτικές” στη διάρκεια κοινής Συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής των Ελλήνων (ώρα 10:30).

Στη συνέχεια, η κυρία Κρέτσου θα είχε κατ’ιδίαν συναντήσεις με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Γιώργο Σταθάκη και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σωκράτη Φάμελλο και, αμέσως μετά,  με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου και τον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, η Επίτροπος κ. Κρέτσου έλαβε μέρος σε Διάλογο με τους Πολίτες με θέμα“Ευκαιρίες και προκλήσεις για επενδύσεις με Ευρωπαϊκούς πόρους – Το Μέλλον της Ευρώπης(Λευκή Βίβλος Προέδρου Juncker) (ώρα 18:00, Αμφιθέατρο Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων).

Στο Διάλογο Πολιτών συμμετείχαν ενεργά ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξης Χαρίτσης και ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γιώργος Καμίνης, ενώ τη συζήτηση συντόνησε η δημοσιογράφος κυρία Μαρία Σαράφογλου.

Η παρακολούθηση του Διαλόγου ήταν εφικτή, ζωντανά στο www.europeforall.gr καθώς και η συμμετοχή στα κοινωνικά δίκτυα με το #EUDialogues.

Την Πέμπτη 6 Απριλίου, η Επίτροπος αναχώρησε για τα Τέμπη, όπως παραστεί στην τελετή εγκαινίων της νέας Σήραγγας των Τεμπών, παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστου Σπίρτζη, και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Αλέξανδρου Χαρίτση.

Τo απόγευμα της Πέμπτης 6 Απριλίου και το πρωί της Παρασκευς 7 Απριλίου, η κυρία Κρέτσου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη όπου θα επισκεφθεί έργα, που χρηματοδοτούνται από πόρους του ΕΣΠΑ, και συγκεκριμένα την Εταιρεία “AGROSTIS”, που παρέχει προϊόντα και υπηρεσίες πληροφορικής και νέων  τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα (Γεωργία–Κτηνοτροφία) και το Έργο για την Ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης, όπου θα συνοδεύεται από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολο Τζιτζικώστα και από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννη Μπουτάρη. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το έργο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας της Εταιρείας ΔΙΑΔΥΜΑ, στην Εθνική οδό Κοζάνης-Πτολεμαΐδας.

Τέλος, πριν από την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες, η Επίτροπος κυρία Κρέτσου θα επισκεφθεί τον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Βεργίνας που έχουν επίσης χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Με αφορμή την επίσκεψη της Επιτρόπου στην Ελλάδα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα, κ. Πάνος Καρβούνης, δήλωσε:

“Η επίσκεψη της Επιτρόπου Κρέτσου στη χώρα μας έχει διττή σημασία. Αφενός εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης που εγκαινίασε ο Πρόεδρος Γιούνκερ με τη Λευκή Βίβλο στις αρχές του Μάρτη. Αφετέρου, αποδεικνύει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα την Ελλάδα πέρα από μνημόνια και σχετικές υποχρεώσεις. Αυτή την εβδομάδα, παρουσία της Επιτρόπου, θα δοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος στα Τέμπη· ένδειξη ότι ακόμα και σε περίοδο κρίσης έργα-παρακαταθήκες συνεχίζουν να γίνονται πράξη με Ευρωπαϊκή στήριξη.  Για την ακρίβεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέθεσε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα 1,3 δις ευρώ για να ολοκληρωθούν πανελλαδικά δέκα μεγάλα έργα μεταφορών και περιβάλλοντος, ενώ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων χρηματοδοτούνται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη του τουρισμού μας όλο τον χρόνο.  Στην Ελλάδα της κρίσης μπορεί οι υποδομές να μην φαντάζουν ως πρώτη προτεραιότητα. Όμως επένδυση στις υποδομές σημαίνει τροφοδότηση της ελληνικής αγοράς με χρήμα και κατ’ επέκταση με θέσεις εργασίας και δυνατότητες ανάπτυξης”.

Διαθέσιμο εδώ.