H Ουγγαρία προειδοποιεί για την αύξηση της εξωτερικής επιρροής στα Βαλκάνια
10 Απριλίου, 2017
16 κράτη της ΕΕ θα προχωρήσουν στην ίδρυση γραφείου Γενικού Εισαγγελέα
10 Απριλίου, 2017

Έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου ανοίγει το «κουτί της Πανδώρας» για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ

Ένα προσχέδιο έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απορρίψει τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ που αντιτίθενται στους «στρατηγικούς στόχους για το εμπόριο και την ασφάλεια» της ΕΕ, προκάλεσε αναταραχή μεταξύ των διαφόρων ΜΚΟ.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο  χρησιμοποιούνται τα χρήματα των φορολογουμένων της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ θα πρέπει να είναι «πλήρως και αξιόπιστα τεκμηριωμένος».

Οι ΜΚΟ έλαβαν χρηματοδότηση από την ΕΕ ύψους € 1,2 δισ το 2015, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε ο Markus Pieper, Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Περισσότερο από το 90% του ποσού που διατέθηκαν στη θεματική «Η Ευρώπη στον κόσμο», η έκθεση σημείωσε, αναφερόμενη στην αναπτυξιακή βοήθεια της ΕΕ και στην έκτακτη χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Άλλοι κωδικοί του προϋπολογισμού πήραν πολύ μικρότερα ποσοστά – περίπου 4% διατέθηκε στη θεματική «Βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο των φυσικών πόρων», σχεδόν 4% στην «Ασφάλεια και ιθαγένεια» και λιγότερο από 0,5% στην «Έξυπνη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη». Αλλά στην έκθεση τονίζεται η υψηλή συγκέντρωση της χρηματοδότησης της ΕΕ σε μια μειοψηφία δικαιούχων. Σχεδόν το 60% της διαθέσιμης χρηματοδότησης στο πλαίσιο των προγραμμάτων για το περιβάλλον, την κοινωνία, την υγεία και τα ανθρώπινα δικαιώματα διατέθηκε σε μόλις 20 ΜΚΟ, η έκθεση σημείωσε, καλώντας την Επιτροπή να βελτιώσει τις διαδικασίες ελέγχου.

Απαντώντας στην κριτική σχετικά με τις πρακτικές των εταιρικών λόμπι, η έκθεση καλεί επίσης την Επιτροπή να θεσπίσει απαιτήσεις για τις ΜΚΟ να δημοσιεύουν τις λεπτομέρειες των επαφών τους με τις εταιρίες λόμπι σε ετήσια βάση.

Γενικότερα, ο Γερμανός ευρωβουλευτής ζήτησε «εναρμονισμένους κανόνες» να εφαρμόσει για τυχόν επιχορηγήσεις από την ΕΕ, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται διπλά στάνταρ για τον τρόπο που τα κονδύλια που διατίθενται και ελέγχονται.

Μιλώντας στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν επιτέθηκε σε αυτό που περιέγραψε ως «επιχειρήσεις – ΜΚΟ» της μετανάστευσης.

Περισσότερα εδώ.