Κρέτσου: «απαιτείται πιο στενή συνεργασία με την Επιτροπή για το Σχέδιο Γιούνκερ»
10 Απριλίου, 2017
Το ΕΛΚ προειδοποίησε την Ουγγαρία με κυρώσεις
10 Απριλίου, 2017

Δια βίου εκπαίδευση το μέλλον στην αγορά εργασίας στην ΕΕ

Η συνεχής κατάρτιση θα είναι το κεντρικό στοιχείο του κειμένου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το μέλλον του κοινωνικού πυλώνα της ΕΕ, που θα δημοσιευθεί στις 26 Απριλίου, όπως έμαθε η EURACTIV.
Η τακτική αναβάθμιση των δεξιοτήτων θεωρείται το κλειδί για την επιτυχία στην ψηφιακή εποχή, όπως η εργασιακή ανασφάλεια θα γίνει ο κανόνας. Η παροχή ενός συστήματος δια βίου εκπαίδευσης, με την κατάλληλη χρηματοδότηση και σχεδιασμό, θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» των κοινωνικών πολιτικών, συμφώνησαν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου για το θέμα το οποίο διοργανώθηκε από το ECIPE, μια δεξαμενή σκέψης με έδρα τις Βρυξέλλες.
Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στην Ευρώπης κινδυνεύουν. Η γήρανση του πληθυσμού ασκεί πίεση στις κοινωνικές δαπάνες. Η οικονομική κρίση σταδιακά διαβρώνει τους δημοσιονομικούς πόρους των εθνικών κρατών. Και ενώ η ψηφιακή επανάσταση ετοιμάζεται να στερήσει εκατομμύρια θέσεις εργασίας, η αβεβαιότητα εξακολουθεί να βασιλεύει σχετικά με τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που ενδεχομένως θα δημιουργήσει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί και αξιωματούχοι συμφωνούν ότι η επικαιροποίηση των δεξιοτήτων εργασίας θα διαδραματίζουν θεμελιώδη ρόλο στην της επαγγελματική σταθερότητα. Ένα καλά εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό θα βοηθήσει επίσης στη μείωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στην αγορά εργασίας.

Περισσότερα εδώ.