Ο Μακρόν διατήρησε την υπεροχή του στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ
10 Απριλίου, 2017
Μετατόπιση από τη Μέι ως προς το χρόνο εφαρμογής των αλλαγών του Brexit
10 Απριλίου, 2017

Tο Ευρωκοινοβούλιο θα θέσει τις «κόκκινες γραμμές» για το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα  ορίσει σήμερα (5 Απριλίου) τις «κόκκινες γραμμές» για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αναφορικά με το οποίο η ολομέλεια θα έχει τον τελευταίο λόγο σε δύο χρόνια.

Η συνάντηση των ευρωβουλευτών στο Στρασβούργο αναμένεται να υποστηρίξει την απόφαση των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι ζήτησαν από τη Βρετανία να συμφωνήσει πρώτα στους όρους του διαζυγίου πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια οποιαδήποτε νέα εμπορική συμφωνία.

Η ψηφοφορία για την πρόταση έρχεται μια εβδομάδα μετά που η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ενεργοποιείσαι επίσημα η διαδικασία για την έξοδο από την ΕΕ.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ενωμένη», δήλωσε ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μάνφρεντ Βέμπερ, ο επικεφαλής του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

«Το Λονδίνο πρέπει να καταλάβει ότι η διάσπαση της θέσης της ΕΕ είναι δυνατή,» ο Βέμπερ δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες αναμένεται να ψηφιστούν την Τετάρτη έχουν ήδη την υποστήριξη όχι μόνο του ΕΛΚ, αλλά και της συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, καθώς και των φιλελεύθερων του ALDE, των Πρασίνων και της αριστερής κοινοβουλευτικής ομάδας GUE.

Το κοινοβούλιο θα είναι το πρώτο όργανο της ΕΕ το οποίο θα λάβει επίσημη θέση για τις συνομιλίες του Brexit.

«Αυτή (η ψηφοφορία) είναι το σημείο εκκίνησης μιας δύσκολης και περίπλοκης διαπραγματεύσης για τον καθορισμό των όρων της αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι κόκκινες γραμμές, όπως ο Βέμπερ τις αποκάλεσε, ενισχύουν τις κατευθυντήριες γραμμές οι οποίες παρουσιάστηκαν την περασμένη Παρασκευή από τον Πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος εκπροσωπεί τα κράτη μέλη.

Περισσότερα εδώ.