Λευκή Βίβλος: τρόποι για μεγαλύτερη εμβάθυνση της ΟΝΕ
4 Ιουνίου, 2017
Η ΕΟΚΕ ακούει τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών για το Μέλλον της Ευρώπης
4 Ιουνίου, 2017

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Περισσότεροι από ένας στους τέσσερεις πολίτες της ΕΕ εξακολουθούν να καπνίζουν

Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στο ποσοστό καπνιστών με 37% ενώ 35% δηλώνουν καθημερινoί καπνιστές.  Επίσης η Ελλάδα καταγράφει το μικρότερο  μετά τη Γαλλία αριθμό ατόμων που δήλωσαν πως δεν έχουν καπνίσει ποτέ (44%). Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ο κ. Βιτένις Αντρουκάιτις, Επίτροπος αρμόδιος για την υγεία και την ασφάλεια των τροφίμων, δήλωσε: «Η αύξηση του ποσοστού νεαρών καπνιστών καταδεικνύει ότι επείγει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την οδηγία για τα προϊόντα καπνού, και συγκεκριμένα όσες από τις διατάξεις της απαγορεύουν τα ελκυστικά τσιγάρα που αποβλέπουν στο να δελεάσουν τους νέους: χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, μικρά πακέτα, πακέτα ‘‘κραγιόν’’ και παραπλανητικά στοιχεία στη συσκευασία. Από τον φετινό Μάιο όλα τα παρόμοια προϊόντα πρέπει να έχουν εξαφανιστεί από την αγορά της ΕΕ. Προτρέπω όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιούν κάθε πρόσθετο διαθέσιμο εργαλείο για την προστασία των νέων και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους του καπνίσματος.»

Σημαντικές διαφορές σημειώνονται ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, με υψηλότερα ποσοστά καπνιστών σε Ελλάδα (37%), Βουλγαρία, Γαλλία (αμφότερες 36%) και Κροατία (35%). Η Σουηδία έχει το χαμηλότερο ποσοστό (7%) στην ΕΕ. Η τακτική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου παραμένει σταθερή στο 2%, ενώ το ποσοστό όσων το δοκίμασαν κάποια στιγμή ανέρχεται σε 15%. Όσον αφορά την αντιμετώπιση των μέτρων ελέγχου του καπνού και του ηλεκτρονικού τσιγάρου, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα (63%) πιστεύουν ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο θα πρέπει να απαγορεύεται στα μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα· και το 46% είναι υπέρ της απλής (ομοιόμορφης) συσκευασίας για τα τσιγάρα. Η επόμενη έρευνα προγραμματίζεται για το 2019/2020, οπότε και θα είναι η στιγμή να εκτιμηθεί ο πρώτος αντίκτυπος της Οδηγίας για τα προϊόντα καπνού.

Περισσότερα εδώ.