Διάλογος Πολιτών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη
4 Ιουνίου, 2017
«Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας»: βοήθεια στις δημόσιες αρχές για καταπολέμηση εγκλήματος και τρομοκρατίας
4 Ιουνίου, 2017

Φεστιβάλ των Καννών 2017, 70 χρόνια: το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA υποστηρίζει 20 ταινίες

Το 70ό διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου των Καννών άνοιξε τις πόρτες του εχθές με την ταινία του γάλλου σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν Τα φαντάσματα του Ισμαήλ, η οποία υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη — MEDIA.

Άλλες επτά ταινίες που υποστηρίχθηκαν από το πρόγραμμα MEDIA, με συνολικό ποσό ύψους 1,15 εκατ. ευρώ, θα συναγωνιστούν φέτος για τον Χρυσό Φοίνικα: Ροντέν (Rodin) του Ζακ Ντουαγιόν (γαλλο-βελγική συμπαραγωγή), Happy End του Μίκαελ Χάνεκε (γαλλική, αυστριακή και γερμανική συμπαραγωγή), Ο φοβερός (Le Redoutable) του γάλλου σκηνοθέτη Μισέλ Αζαναβισιούς, Μια γλυκειά γυναίκα (Krotkaya) του Σεργκέι Λόζνιτσα (γαλλική, γερμανική και λιθουανική συμπαραγωγή), Το φεγγάρι του Δία (Jupiter holdja) του Κορνέλ Μουντρούτσο (ουγγρο-γερμανική συμπαραγωγή), Το τετράγωνο (The Square) του Ρούμπεν Έστλουντ (σουηδική, γερμανική, γαλλική και δανική συμπαραγωγή) και Ο φόνος του ιερού ελαφιού (The Killing of a Sacred Deer) του έλληνα σκηνοθέτη Γιώργου Λάνθιμου (ιρλανδο-βρετανική συμπαραγωγή). Δώδεκα ακόμη ταινίες που χρηματοδοτήθηκαν από το MEDIA θα προβληθούν σε άλλα τμήματα του φεστιβάλ.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άντρους Άνσιπ, αρμόδιος για την ψηφιακή ενιαία αγορά, δήλωσε: «Ο αριθμός των υποψήφιων ταινιών στο φετινό 70ό Φεστιβάλ των Καννών καταδεικνύει για μια ακόμη φορά τον πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, καθώς και τον ρόλο του προγράμματος MEDIA στην ανάπτυξη και στη διανομή των ταινιών. Ενώ το MEDIA καλείται να εκσυγχρονιστεί, ώστε να προσαρμοστεί στις εξελίξεις της ψηφιακής εποχής, η στρατηγική για την ψηφιακή ενιαία αγορά αποσκοπεί ιδίως στο να παντρέψει τον πολιτισμό με νέες μορφές πρόσβασης, όπως η φορητότητα του περιεχομένου, που σύντομα θα δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές να ταξιδεύουν στην ΕΕ με τις αγαπημένες τους ταινίες, μουσική, βιντεοπαιχνίδια ή ηλεκτρονικά βιβλία».

Όπως κάθε χρόνο, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ταινιών των Κανών διοργανώνει μία από τις κύριες σειρές συναντήσεων με τους κινηματογραφιστές. Βασικό σημείο της ατζέντας του 2017: συζήτηση με θέμα τις προτεραιότητες του προγράμματος MEDIA μετά το 2020. Εξάλλου, φέτος, οι νικητές του διαγωνισμού ευρωπαϊκών ταινιών αναμένονται στις 23 και 24 Μαΐου στην Κρουαζέτ όπου και θα μπορούν να επισκεφθούν την Αγορά του Φεστιβάλ των Καννών (Marché du Film), να συναντήσουν επαγγελματίες ή να παρακολουθήσουν την προβολή ταινίας που έχει επιλεγεί στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών.

Περισσότερα εδώ.