Έγκριση παράτασης του ελληνικού καθεστώτος τραπεζικών εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή
5 Ιουλίου, 2017
Σχέδιο δράσης για τη στήριξη της Ιταλίας στο μεταναστευτικό
5 Ιουλίου, 2017

Κλ. Διακομανώλη “Διαδικασία επί παραβάσει: δείχνει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής στην διαχείριση του προσφυγικού”

Η κα Κλ. Διακομανώλη, Προϊσταμένη Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, συζητά για τις τελευταίες εξελίξεις και την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος στην εκπομπή Europe της ΕΡΤ 1 (01/07/2017).

Οι τελευταίες συζητήσεις έστειλαν μήνυμα προς τα απρόθυμα κράτη μέλη, για την μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου. Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε την διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας, Τσεχίας και Ουγγαρίας, κράτη μέλη που δεν ανταποκρίνονται στις νομικές τους υποχρεώσεις μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία. Ο κ. Αβραμόπουλος ως αρμόδιος Επίτροπος, παίζει καθοριστικό ρόλο, ενώ, με πρωτοβουλία του, είναι σε εξέλιξη η επάνδρωση με Συστήματα Εισόδου/Εξόδου και Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Δανειοδότησης, του οργανισμού ΕU-LISA με σκοπό την ασφάλεια και την καλύτερη πληροφόρηση και φύλαξη εξωτερικών συνόρων και εσωτερικής μετακίνησης.

Για τον ίδιο σκοπό, η Επιτροπή έχει προβλέψει επιπρόσθετα 2,5 δις ευρώ και άλλα 1,3 δις ευρώ για την καταπολέμηση των αιτίων της μετανάστευσης. Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος χορηγός ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ θέτει σε ισχύ ένα σχέδιο ενσωμάτωσης των μεταναστών στην αγορά εργασίας με ένα καινούριο διαδικτυακό “εργαλείο κατάρτισης προφίλ δεξιοτήτων της ΕΕ για υπηκόους τρίτων χωρών”, όπως ονομάζεται. Γενικότερα, παρατηρείται μια παγκόσμια κινητοποίηση κατά της προκατάληψης όσον αφορά τους μετανάστες.

Παράλληλα αξίζει να καταγραφεί ο ρόλος της Αντιπροσωπείας της Επιτροπής στην Αθήνα, με συνεχή ενημέρωση των ελληνικών και ξένων ΜΜΕ για τις εξελίξεις στο προσφυγικό στην Ελλάδα, αλλά και μέσω στοχευμένων σεμιναρίων για δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Διαθέσιμο εδώ.