Brexit: Δημοσίευση κατευθυντηρίων αρχών όσον αφορά την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία
10 Σεπτεμβρίου, 2017
Πρόσθετη στήριξη στους Ευρωπαίους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών
10 Σεπτεμβρίου, 2017

“Για να επιστρέψει η ελπίδα”

Δήλωση του Επιτρόπου Αντρουκάιτις επ’ ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων

Στις 9 Σεπτεμβρίου εορτάζουμε την 18η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων. Βρίσκομαι στη Λιθουανία για να παραστώ σε εκδήλωση για την 30ή επέτειο της πρώτης μεταμόσχευσης καρδιάς που έγινε στη χώρα. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος καθώς 30 χρόνια πριν, ως νέος χειρουργός, είχα το προνόμιο να συμμετάσχω στην επέμβαση αυτή. Έκτοτε, ο αριθμός των μεταμοσχεύσεων, κάθε είδους, έχει αυξηθεί πολύ τόσο στην ΕΕ όσο και στον κόσμο. Μόνο κατά την περίοδο 2010-2015 η αύξηση ήταν 14 τοις εκατό.

Η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα υψηλότερα ποσοστά δωρεάς οργάνων. Επομένως, θα πρέπει να τιμήσουμε τη συμβολή των αμέτρητων αφανών ηρώων στην ΕΕ, χάρη στους οποίους σώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Οι βελτιώσεις οφείλονται, επίσης, στην πρόοδο που έχει σημειώσει η χειρουργική, στον καλύτερο συντονισμό των κλινικών ομάδων, στα βελτιωμένα πρότυπα μεταφοράς και ασφάλειας των οργάνων, καθώς και στην αύξηση των διασυνοριακών ανταλλαγών οργάνων.

Και η ΕΕ έχει συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης. Διαθέτουμε ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας όσον αφορά τη μεταμόσχευση οργάνων. Για τη μείωση του χρόνου αναμονής των ασθενών στις λίστες, έχουμε αναπτύξει ένα ευρωπαϊκό λογισμικό το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς ενός κράτους μέλους να εντοπίσουν κατάλληλους δωρητές για τους ασθενείς τους σε άλλο κράτος μέλος. Μέσα σε δύο μόλις χρόνια, πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 90 μεταμοσχεύσεις, κυρίως σε παιδιά, οι οποίες θα ήταν αδύνατον να γίνουν χωρίς αυτό το εργαλείο. Σύντομα θα δημοσιεύσουμε έκθεση η οποία καταδεικνύει σαφώς ότι η κοινή χρήση πόρων και γνώσεων σε ολόκληρη την ΕΕ μπορεί να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό τα κλινικά αποτελέσματα. Καμία χώρα από μόνη της δεν έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει όλες τις σπάνιες και πολυσύνθετες νόσους. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο φέτος ξεκινήσαμε μια νέα πρωτοβουλία για τη βελτίωση της ανταλλαγής γνώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα εικονικά ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς προσφέρουν τη δυνατότητα στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης ανά την Ευρώπη να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με πολυσύνθετες ή σπάνιες νόσους και παθήσεις που απαιτούν πολύ εξειδικευμένη αγωγή και συγκέντρωση πόρων.

Δυστυχώς, παρ’ όλα αυτά 16 ασθενείς πεθαίνουν κάθε μέρα επειδή δεν βρίσκεται μόσχευμα στην ΕΕ· χιλιάδες ασθενείς παραμένουν στις λίστες αναμονής για μεταμόσχευση. Ως γιατρός, γνωρίζω σε ποιο σημείο ακριβώς βρισκόμαστε από ιατρική άποψη. Ως Ευρωπαίος Επίτροπος γνωρίζω τη θεμελιώδη σημασία του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο όταν συζητάμε για τη δωρεά και τη μεταμόσχευση οργάνων. Πιστεύω ότι σε συνεργασία με τα κράτη μέλη μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Όταν υπάρχει θέληση βρίσκεται και ο τρόπος.

Διαθέσιμο εδώ.