4ος ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
14 Σεπτεμβρίου, 2017
Δηλώσεις Προέδρου Γιούνκερ και Επιτρόπου Αβραμόπουλου για την απώλεια του Γρηγόρη Βάρφη, πρώην Ευρωπαίου Επιτρόπου
14 Σεπτεμβρίου, 2017

Π. Καρβούνης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση χρέους τα κλειδιά της εξόδου από τα μνημόνια

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν, ώστε αυτή η ανάκαμψη να έχει βάθος χρόνου και να αλλάξει την οικονομία της χώρας προς μία βιώσιμη λύση, με τους πολίτες να έχουν δουλειές και να ζήσουν όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία», δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Π. Καρβούνης.

Πιστεύει ότι μια «επιτυχημένη και γρήγορη» τρίτη αξιολόγηση, είναι «βασικό στοιχείο» για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, ενώ παράλληλα και «οι ευρωπαίοι εταίροι μας πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους» και να ελαφρύνουν το χρέος ως το καλοκαίρι του 2018. «Είμαστε πιο πολύ σε μια φάση υλοποίησης παρά σε νέες πρωτοβουλίες και θα έλεγα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θέλει πάρα πολύ να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα και θέλει πάρα πολύ να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική οικονομία η περίοδος των μνημονίων», υπογραμμίζει μιλώντας για το περιεχόμενο της αξιολόγησης.
Ως προς το σκέλος της ελάφρυνσης του χρέους, σημειώνει ότι  «υπάρχει μια αναμονή απ όλους», καθώς το ΔΝΤ την περιμένει για να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η Γερμανία, που είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και έχει βαρύνοντα λόγο στην ελάφρυνση, έχει σε λίγες ημέρες εκλογές, από την έκβαση των οποίων θα εξαρτηθεί η μελλοντική της πολιτική.
Για την απόφαση της El Dorado Gold να παγώσει τις επενδύσεις της προσεχώς, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία, δηλώνει ότι «γενικότερα πρέπει να υπάρχει μια βεβαιότητα, καθώς ο επενδυτής πρέπει να ξέρει πού βαδίζει και αυτό αφορά όλες τις επενδύσεις για τη χώρα μας, καθώς η παγκόσμια οικονομία κοιτάζει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και ό,τι εμπόδιο βλέπει για τις επενδύσεις των άλλων λειτουργεί αποτρεπτικά».
Με αφορμή την αυριανή ομιλία του Προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης, τονίζει ότι θα είναι η σημαντικότερη της θητείας του και αναμένεται ότι θα πάρει σαφή θέση στα σενάρια της «Λευκής Βίβλου», για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Καρβούνης «βλέπει» διεργασίες συντονισμού των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με τον Πρόεδρο Μακρόν μεταξύ των πρωταγωνιστών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας Ευρώπης που θα δημιουργήσει δουλειές, θα είναι ασφαλής και θα προστατεύει τους πολίτες από τους κινδύνους της παγκοσμιοποίησης, ενώ συνοψίζοντας λέει ότι η Ευρώπη φέτος είναι σε καλύτερη κατάσταση από πέρυσι, στα οικονομικά και στο μεταναστευτικό και το brexit λειτουργεί ως πόλος συσπείρωσης.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Πάνου Καρβούνη στο Αθηναϊκό ? Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στην Νίνα Μελισόβα.

Καλωσορίζουμε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο τον κ. Πάνο Καρβούνη Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και βρισκόμαστε μια μέρα πριν την ετήσια ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Κατάσταση της Ένωσης.

-Θα ήθελα να σας ρωτήσω κ. Καρβούνη ποια είναι η σημασία μιας τέτοιας ομιλίας και πόσο κρίσιμη είναι, καθώς είμαστε μπροστά στην αβεβαιότητα ενός Brexit  και ενός μεταναστευτικού προβλήματος που δεν φαίνεται αφενός να έχει τέλος και  αφετέρου οι Ευρωπαίοι να ομονοούν για την αντιμετώπισή του.

-Η σημασία αυτής της ομιλίας, που θα γίνει αύριο στο Στρασβούργο κατά την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει μεγάλη σημασία διότι κάνει έναν απολογισμό πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά κυρίως προαναγγέλλει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τους επόμενους μήνες, ακριβώς στο πλαίσιο το οποίο περιγράψατε, δηλαδή ένα πλαίσιο όπου υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες.
Θέλω βέβαια να παρατηρήσω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση φέτος βρίσκεται σε πολύ καλύτερο σημείο σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ? ότι ήταν πριν ένα χρόνο. Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει μειωθεί, η μεταναστευτική και η προσφυγική επίσης και το brexit  τελικά λειτούργησε σαν πόλος συσπείρωσης των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, άρα βρισκόμαστε σε ένα καλύτερο περιβάλλον. Υπάρχουν ωστόσο πολλές προκλήσεις και γι αυτό το λόγο ο Πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναγγείλει από την αρχή της Άνοιξης μια πρωτοβουλία που λέγεται ?Λευκή Βίβλος για την Ευρώπη? όπου προτείνει μια σειρά από σενάρια για να αλλάξει η Ευρώπη και να  μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στις προσδοκίες των πολιτών. Αύριο λοιπόν θα δώσει ένα πρόγραμμα εργασίας για τους επόμενους μήνες, αλλά επίσης θα λάβει μια θέση πιο σαφή, ποια Ευρώπη θέλουμε, γιατί μετά τη ?Λευκή Βίβλο? και τα σενάρια τα οποία πρότεινε υπήρξε ένας μεγάλος πανευρωπαϊκός διάλογος άρα θα πάρει μια πρώτη θέση σε σχέση με το τι είπαν οι πολίτες για την Ευρώπη που θέλουν. Θα έλεγα ότι θα είναι μια σημαντική ομιλία που γίνεται, ενόψει των επομένων δυο ετών που υπολείπονται για την θητεία της παρούσας Επιτροπής.

-Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν αλλά και όχι μόνο από  το στόμα του ακούμε όλο και περισσότερο την ανάγκη για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη αλλά και μια πιο κοινωνική Ευρώπη. Νομίζετε πως κατευθυνόμαστε προς τα εκεί; Ότι αυτά θα ληφθούν υπόψη τα αιτήματα;

-Ήδη από τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος της Επιτροπής ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έβαλε το κοινωνικό στοιχείο μπροστά στην ατζέντα και θέλω να θυμίσω ότι μόλις υπογραφόταν το τρίτο ελληνικό μνημόνιο για πρώτη φορά υπήρξε μια μελέτη για τις κοινωνικές συνέπειες ενός τέτοιου μνημονίου. Άρα θα έλεγα είναι ριζωμένο στην καρδιά του Προέδρου Γιούνκερ η έγνοια του για μια πιο κοινωνική Ευρώπη διότι ακριβώς αυτό είναι η Ευρώπη, είναι μια Ευρώπη η οποία προστατεύει και πρέπει ο πολίτης να αισθάνεται ότι έχει μεγαλύτερη ασφάλεια όντας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρά εάν η χώρα του βάδιζε έναν πιο μοναχικό δρόμο. Ο Πρόεδρος Μακρόν που ήρθε την περασμένη εβδομάδα στη χώρα μας και αυτός  είναι υπέρ μιας τέτοιας Ευρώπης και θα έλεγα όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αυτή τη στιγμή συντονίζονται ούτως ώστε από κοινού να μπορέσουν να πετύχουν τους στόχους που θέλουν οι πολίτες. Και αυτό που θέλουν είναι δουλειές μια πιο κοινωνική Ευρώπη μια πιο φιλική προς τον πολίτη Ευρώπη μια ομπρέλα προστασίας σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία με πολλούς κινδύνους.

-Αισιόδοξο ακούγεται αυτό, εμμέσως συνάγουμε ότι υπάρχει και ένας αέρας μια δυναμική  προς αυτή την κατεύθυνση προς μια θετική κατεύθυνση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα ήθελα να έρθουμε λίγο πιο κοντά στα δικά μας. Τα τεχνικά κλιμάκια είναι ήδη εδώ. Πιστεύετε ότι η τρίτη αξιολόγηση θα τελειώσει γρήγορα, όπως θέλει και η ελληνική κυβέρνηση και το έχει διατυπώσει σαφώς και ποια νομίζετε ότι είναι τα αγκάθια της;

-Όλοι θέλουν, όλες οι πλευρές θέλουν να τελειώσει το γρηγορότερο δυνατόν η αξιολόγηση διότι βλέπουμε στο βάθος την έξοδο από το μνημόνιο που θα γίνει το αργότερο το επόμενο καλοκαίρι, άρα η τρίτη αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο της εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο πρέπει συνεπώς να γίνει γρήγορα και να είναι πετυχημένη. Αφορά δε κυρίως την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν ψηφισθεί κάτω από τη δεύτερη αξιολόγηση. Είμαστε λοιπόν πιο πολύ σε μια φάση υλοποίησης παρά σε νέες πρωτοβουλίες και θα έλεγα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι θέλει πάρα πολύ να μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα και θέλει πάρα πολύ να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ελληνική οικονομία η περίοδος των μνημονίων ώστε να βγούμε στις αγορές με αξιοπιστία και να μπορέσουν οι αγορές να δανείσουν την Ελλάδα όταν χρειάζεται με χαμηλό επιτόκιο. Αυτός είναι ο στόχος και από την άλλη, ο άλλος στόχος είναι και οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα μέσα από την  ελάφρυνση του χρέους την οποία τους έχουμε προτείνει άρα και οι δυο πλευρές έχουν να κάνουν βήματα ούτως ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της το ερχόμενο καλοκαίρι. Και η τρίτη αξιολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό το πλαίσιο.

-Δηλαδή με μια επιτυχή έκβαση της τρίτης αξιολόγησης μπορεί η Ελλάδα να βγει από τα μνημόνια όπως ας πούμε είναι και ο πόθος αυτής της κυβέρνησης, ο βασικός στόχος;

-Θα έλεγα είναι ο πόθος της κυβέρνησης και ο πόθος όλου του ελληνικού λαού  διότι έχει τραβήξει η Ελλάδα πάρα πολλά.

-Το θεωρείτε εφικτό όμως ;

Και βέβαια το θεωρώ εφικτό, διότι ήδη έχουν γίνει τα αναγκαία βήματα. Βρισκόμαστε σε σωστή τροχιά θα πρέπει συνεπώς να επιμείνουμε ούτως ώστε να παραμείνουμε σε αυτή τη σωστή τροχιά. Οι παγκόσμιες αγορές μας παρακολουθούν, παρακολουθούν τι γίνεται σε αυτή τη χώρα και ό,τι καλό νέο υπάρχει για την οικονομία της λαμβάνεται υπόψιν από τους πάντες και το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι να επιτύχουμε ένα χαμηλό επιτόκιο στις αγορές όταν βγούμε και παράλληλα να απομειωθεί το χρέος μας διότι μας το έχουν υποσχεθεί οι εταίροι αν η Ελλάδα πραγματοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει. Αλλά θα έλεγα δεν πρέπει να εφησυχάσουμε πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια γιατί έχουμε δρόμο ακόμα.

-Ο κ. Μακρόν, να επανέλθω πάλι επειδή έστειλε πολλά μηνύματα και κυρίως μέσα από το γεγονός ότι συνοδευόταν από πολλούς και πολύ δυνατούς επιχειρηματίες, μίλησε για επιστροφή του κλίματος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Ποια στοιχεία συνηγορούν σε αυτό;

-Αυτό το οποίο συνηγορεί είναι ότι βλέπει ο πρόεδρος Μακρόν ότι η Ελλάδα έκανε μια τεράστια προσπάθεια όλα αυτά τα χρόνια και βλέπει ότι η Ελλάδα παράλληλα έχει διορθώσει πολλά από τα λάθη του παρελθόντος και έχει ξεκινήσει σε μια νέα πορεία για μια ανάπτυξη βιώσιμη, όχι μια ανάπτυξη μέσα από δανεικά τα οποία μετά δημιουργούν πρόβλημα. Συγχρόνως ο Πρόεδρος Μακρόν είναι ένας φιλοευρωπαίος πολιτικός  και εμφανίζεται σε μια στιγμή που οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις ανακάμπτουν. Το είδαμε αυτό και στην Αυστρία με την εκλογή του Προέδρου πριν από ένα χρόνο περίπου το είδαμε και στις εκλογές επίσης της Ολλανδίας. Ο  Πρόεδρος Μακρόν εξελέγη μέσα από ένα είδος δημοψηφίσματος υπέρ της Ευρώπης. Άρα θέλει να στηρίξει μια χώρα η οποία παρέμεινε στην ευρωζώνη γιατί το ήθελε η οποία έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και σε μια οικογένεια πρέπει και οι αδύνατοι αυτοί που έχουν πρόβλημα να στηρίζονται από τα άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό συνεπώς ήρθε να μας μεταφέρει σαν μήνυμα και να μας πει ότι η χώρα του είναι επίσης έτοιμη να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα και αυτό φυσικά το θέλουμε πάρα πολύ για να έχει δουλειές ο κόσμος για να επανεκκινήσει η οικονομία μας.

-Εδώ πέρα μπαίνει σφήνα όμως η απόφαση που πήρε χθες η εταιρία για το πάγωμα των επενδύσεων στις Σκουριές, μάλιστα μετά το καλωσόρισμα των επενδύσεων από τον πρωθυπουργό.  Πώς αξιολογείτε αυτήν την απόφαση; Γιατί η κάθε πλευρά και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση έχουν εκφράσει τις δικές τους απόψεις.

-Δεν θα υπεισέλθω στην ουσία της υπόθεσης. Αυτό που θέλω να πω σαν γενικό κανόνα, μια χώρα που θέλει να προσελκύσει επενδύσεις, όπως η δικιά μας, πρέπει σαν απαράβατο όρο να προσφέρει ένα σταθερό πλαίσιο μια βεβαιότητα κι αυτή η βεβαιότητα φαίνεται ότι δεν υπάρχει στην περίπτωση της επένδυσης στην οποία αναφέρεστε. Υπάρχει μια αβεβαιότητα, οι ξένοι επενδυτές έχουν επενδύσει ήδη πολλά χρήματα πολύς κόσμος δουλεύει άρα εάν θα έλεγα τί πρέπει να γίνει, πρέπει να υπάρξει μια βεβαιότητα σε οποιαδήποτε κατεύθυνση αλλά πρέπει ο επενδυτής να ξέρει πού βαδίζει και αυτό αφορά όχι μόνο αυτή την επένδυση, όλες τις επενδύσεις για τη χώρα μας, διότι η παγκόσμια οικονομία κοιτάζει αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και ό,τι εμπόδιο βλέπει για τις επενδύσεις των άλλων είναι αποτρεπτικό για να κάνουν αυτοί οι άνθρωποι που ενδιαφέρονται απέξω νέες επενδύσεις. Άρα χρειάζεται ένα σταθερό περιβάλλον πολιτικοοικονομικό ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις.

-Ακούγεται όλο και περισσότερο ότι η παρουσία του ΔΝΤ στην Ελλάδα δεν είναι απαραίτητη και ακούγεται από διάφορες πλευρές, το ακούσαμε και από τον κ. Στουρνάρα που δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Θεωρείτε ότι τόσα χρόνια η Ευρώπη απέκτησε την ωριμότητα και την τεχνογνωσία να αντιμετωπίσει μόνη της τις κρίσεις των κρατών μελών της δεδομένου ότι αυξάνονται οι συζητήσεις για την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο;

-Η Ευρώπη σήμερα είναι πιο καλά προετοιμασμένη απ΄ ότι ήταν όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση που ήταν και η πρώτη κρίση στην ευρωζώνη. Υπάρχει ο ΕΜΣ ο οποίος έχει ωριμάσει. Το ΔΝΤ φυσικά έχει μια τεχνογνωσία πολύ πιο μεγάλη διότι πάντοτε έκανε αυτή την δουλειά της δημοσιονομικής προσαρμογής και γι αυτό το λόγο τα κράτη ?μελη της ευρωζώνης ζήτησαν να συμμετάσχει στη διάσωση των διαφόρων χωρών.

-Ναι αλλά έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε.

-Ναι έχουν περάσει 7 χρόνια από τότε τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σίγουρα πάμε προς μια ενηλικίωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού. Τώρα όσον αφορά το ελληνικό πρόγραμμα έχουν αναληφθεί υποχρεώσεις ένθεν και ένθεν δηλαδή και από το ΔΝΤ και από την Ελλάδα και από την ΕΕ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το ΔΝΤ μας λέει ότι θα συμμετάσχει αφ? ής στιγμής ελαφρυνθεί το χρέος της Ελλάδας. Βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

-Είναι μια εκκρεμότητα αυτό…

-Υπάρχει μια εκκρεμότητα, η οποία θα φύγει μια στιγμή με απόφαση του ΔΝΤ και των άλλων εταίρων. Είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προδικάσει κάποιος τί θα γίνει στο μέλλον, πάντως έχετε δίκιο να λέτε ότι όλο και λιγότερο γίνεται αναγκαία η παρουσία του ΔΝΤ σε προγράμματα διάσωσης δημοσιονομικής, όπως έγινε στην Ελλάδα.

-Και καθώς είμαστε λίγες μέρες πριν τις γερμανικές εκλογές πιστεύετε ότι αν επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, όπως φαίνεται, θα ανοίξει ο δρόμος για πιο ευνοϊκή αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους; Μήπως υπάρχει μια αναμονή και του ΔΝΤ για μια τελική λύση;

-Υπάρχει αναμονή απ όλους για το ελληνικό χρέος. Οι εταίροι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα έχουμε ελάφρυνση ως το καλοκαίρι του 18 εφόσον η Ελλάδα πραγματοποιεί τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί. Φυσικά ο ρόλος της Γερμανίας θα είναι σημαντικός διότι είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της ευρωζώνης. Άρα οι γερμανικές εκλογές έχουν άμεση συνέπεια το θέμα και θα δούμε ανάλογα με τα κόμματα που θα συνδιαμορφώσουν την κυβέρνηση ποια θα είναι η πορεία της Γερμανίας. Πάντως η Γερμανία όπως και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και αυτό είναι προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Τώρα ως προς το ερώτημα αν έχουμε ανάγκη το ΔΝΤ, η απάντηση είναι ότι στις αγορές έχει μεγάλη αξιοπιστία και όταν υπογράφει το ΔΝΤ ότι μια χώρα είναι σε καλό δρόμο, αυτό ρίχνει αμέσως τα επιτόκια δανεισμού της χώρας.
Πιστεύουμε ότι η Γερμανία θα κάνει οπωσδήποτε αυτό που έχει δεσμευτεί να κάνει, δηλαδή να συμμετάσχει στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διότι οι κυβερνήσεις αλλάζουν αλλά τα κράτη παραμένουν και έχει αναληφθεί αυτή η υποχρέωση από το Eurogroup.

-Η διατύπωση είναι ότι περιμένουμε την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ως το τέλος του προγράμματος;

-Ακριβώς μέχρι τότε αλλά ίσως γίνει και νωρίτερα. Θα εξαρτηθεί από τα κράτη μέλη. Δηλαδή τα μέτρα που θα μπορέσουν να τρέξουν μετά το τέλος του προγράμματος. Το τελευταίο Εurogroup μας άφησε να καταλάβουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια επέκταση της περιόδου χάριτος που θα πήγαινε 15 χρόνια αργότερα, την αποπληρωμή ορισμένων δανείων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ας κάνουμε εμείς τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει και να πιέζουμε τους εταίρους και αυτοί να συμφωνήσουν και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους για την ελάφρυνση του χρέους.
Κλείνοντας θέλω να προσθέσω ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πορεία ανάκαμψης και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν ώστε αυτή η ανάκαμψη να έχει βάθος χρόνου και να αλλάξει την οικονομία της χώρας προς μία βιώσιμη λύση με τους πολίτες να έχουν δουλειές και να ζήσουν όπως αρμόζει σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία.

Διαθέσιμο εδώ.