Ευρωπαϊκή στήριξη σε Έλληνες αγρότες
18 Οκτωβρίου, 2017
Ένωση Ασφάλειας: Νέα μέτρα για την καλύτερη προστασία των πολιτών της ΕΕ
18 Οκτωβρίου, 2017

“Δεν φανταζόμουν την Οδύσσεια που θα περνούσε η Ελλάδα και οι Έλληνες πολίτες”

Ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης στην εκπομπή “Αθήνα-Βρυξέλλες, (Αθήνα 984, 14/10/2017)

Ερωτηθείς να σχολιάσει την επάνοδο των επικεφαλής των θεσμών και των τεχνικών τους κλιμακίων στην Αθήνα για την τελευταία αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, ο κύριος Καρβούνης επιβεβαίωσε ότι ο στόχος για την Επιτροπή παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης με το τέλος του τρέχοντος έτους και υπογράμμισε πως κάτι τέτοιο θα είχε ένα θετικό αντίκτυπο. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε αυτή η προθεσμία αποτελεί μια καλή ευκαιρία για την Ελλάδα, να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα αξιοπιστίας ενόψει της εξόδου της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του προγράμματος, ήτοι τον Αύγουστο του 2018. Κατά τα λεγόμενα του, τούτο συνεπάγεται, και έναν μηχανισμό εποπτείας, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, των οποίων τα προγράμματα προσαρμογής ολοκληρώθηκαν. Για την Ελλάδα όμως, η φύση αυτού του μηχανισμού δεν έχει διευκρινιστεί μέχρι στιγμής, καθώς, όπως τόνισε, απαιτεί συζητήσεις οι οποίες δεν έχουν ακόμη ανοίξει.

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ του Δ.Ν.Τ και της Επιτροπής αναφορικά με την διακύμανση των ποσοστών του πρωτογενούς πλεονάσματος, διεμήνυσε πως η δημοσίευση των φθινοπωρινών προβλέψεων της Επιτροπής, στις αρχές Νοεμβρίου, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συναφώς, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα τόνισε πως η έγκαιρη υλοποίηση των υποχρεώσεων από την Ελλάδα θα έδινε ένα θετικό μήνυμα προς τους εταίρους της και θα βοηθούσε σημαντικά σε ένα σενάριο μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους το οποίο έκρινε ρεαλιστικό για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ζήτημα της επένδυσης στο Ελληνικό, ο κ. Καρβούνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως και αυτό είναι ένα από τα συμφωνηθέντα με την Ελληνική κυβέρνηση θέματα το οποίο πρέπει να προχωρήσει όπως και τα υπόλοιπα. Ευκταία χαρακτήρισε την άρση των επιμέρους εμποδίων κάτι που όπως τόνισε, θα βοηθήσει όχι μόνο στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εν γένει. Επίσης, ο κ. Καρβούνης παρατήρησε μια σειρά ζητημάτων τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα και των οποίων η διευθέτηση  θα είχε ένα πολύ θετικό αντίκτυπο. Μεταξύ άλλων, οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας καθώς και τα εργασιακά, θέματα τα οποία θεσμοθετήθηκαν και θα πρέπει να προχωρήσουν.  Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να αποτινάξει τα δεσμά που κρατούν τις επενδύσεις κλειδωμένες».

Ερωτηθείς σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο, ο κ Καρβούνης δήλωσε πως η Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη θέση από πέρυσι καθώς απορρόφησε το σοκ του BREXIT. Χαρακτήρισε κομβικές τις προτάσεις του προέδρου της Επιτροπής, Jean-Claude Junker, κατά την διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του για την κατάσταση της Ένωσης, η οποία όπως δήλωσε, διέψευσε την ύπαρξη μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων και άνοιξε μια σειρά από θέματα για μια Ευρώπη πιο ενωμένη και πιο κοντά στους πολίτες της.

Τέλος, σε μια γενικότερη συζήτηση για την αποτίμηση της θητείας του ως επικεφαλής της αντιπροσωπείας στην Ελλάδα κατά τα χρόνια της κρίσης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «δεν φανταζόμουν την Οδύσσεια που θα περνούσε η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες» ενώ υπογράμμισε πως το μέλλον διαγράφεται πιο θετικό .

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://m.youtube.com/watch?v=yiHhDsf8X_0

Περισσότερα εδώ.