ΕΚΔΗΛΩΣΗ- ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ- ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
16 Νοεμβρίου, 2017
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ- «Η συνεισφορά των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων στην Ανάπτυξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου»
27 Νοεμβρίου, 2017

ΕΚΔΗΛΩΣΗ- 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου-Πολιτισμός στην Ανάπτυξη της Λέσβου-O Τουρισμός μια δυναμική πολιτιστικής σύνθεσης για την Ευρώπη

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Λέσβου με θέμα: “Πολιτισμός στην Ανάπτυξη της Λέσβου” που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, την Διεύθυνση Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Γραφείο Δημιουργική Ευρώπη Ελλάδας.

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου συμμετείχε με την Ευγενία Δρεκόλια, συνεργάτη σε θέματα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με θέμα: “O Τουρισμός μια δυναμική πολιτιστικής σύνθεσης για την Ευρώπη”. Μεταξύ άλλων έγινε ενημέρωση του κοινού και παρευρισκομένων της συνάντησης για το τι είναι το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, ποιος το εκπροσωπεί αλλά και η αποστολή του στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο πολιτισμός είναι μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού προοριζόμενη όχι μόνο για την προβολή μνημείων και παραδοσιακών τοποθεσιών αλλά και για την διατήρηση και προστασία τους. Ο πολιτιστικός τουρισμός αποτελεί παράγοντα γνώσης και κοινωνικής ανάπτυξης.  “Η Λέσβος απ’τους Λέσβιους” αυτή είναι η πρόκληση, να μάθουμε τη δύναμη του τόπου, να γνωρίσουμε αυτά τα άκρατα πολιτιστικά χαρακτηριστικά και να τα επικοινωνήσουμε με ακόμη πιο δυναμικό, ακόμη πιο ευφάνταστο ακόμη πιο συντονισμένο τρόπο. Ο τρόπος που θα προβάλουμε το νησί της Λέσβου είναι το τρίπτυχο Ήλιος, Καλοκαίρι, θάλασσα και αμμουδιές, το γνωστό τρίπτυχο (sun, sea and sund); ή εκείνες οι δραστηριότητες που συνδέονται με τους πόρους του νησιού και μπορούμε άμεσα να εκμεταλλευτούμε;

To Creative Europe και το υπο-πρόγραμμα Πολιτισμός (Culture) δημιουργήθηκε λόγω της διαπίστωσης σε ευρεία κλίμακα ότι οι οργανισμοί του πολιτιστικού τομέα δεν εκμεταλλεύονται επαρκώς τις ευκαιρίες που προσφέρει το νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και η ψηφιακή εποχή. Στόχος, λοιπόν είναι η οικονομική ανάπτυξη του κλάδου και στη προκειμένη περίπτωση της Λέσβου και η επέκταση των εργασιών της στον ευρωπαϊκό χώρο.