Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας στην Αθήνα
4 Δεκεμβρίου, 2017
Εμπορία ανθρώπων: Καθορισμός προτεραιοτήτων για επιτάχυνση της δράσης της ΕΕ
4 Δεκεμβρίου, 2017

7 Έλληνες ανάμεσα στους κορυφαίους ερευνητές που θα επιχορηγήσει το ΕΣΕ

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ) ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τις επιχορηγήσεις εδραίωσης (consolidator grants) σε 329 κορυφαίους ερευνητές σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματοδότηση η οποία αποτελεί μέρος του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας «Ορίζοντας 2020», ανέρχεται σε 630 εκατ. ευρώ συνολικά και θα τους δώσει την ευκαιρία να επηρεάσουν σημαντικά την επιστήμη και όχι μόνον.

Τις εν λόγω επιχορηγήσεις θα λάβουν και 7 ερευνητές και καθηγητές ελληνικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα αυτοί είναι οι: Κωνσταντίνος Παναγιώτου, του Μαθηματικού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Ludwig-Maximilians του Μονάχου, Άλκηστις Μπονάνου, από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μαρίνος Σαρηγιάννης, του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Κωνσταντίνος Τάσσης από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ/ (ΙΤΕ), Μαρία Ρεντετζή από το πανεπιστήμιο της Βιέννης, Ηλίας Παπαϊωάννου, του London Business School και Λάμπρος Μαλαφούρης του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Γενικότερα, οι δικαιούχοι θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 διαφορετικές χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με επικεφαλής το Ηνωμένο Βασίλειο (60), τη Γερμανία (56), τη Γαλλία (38) και τις Κάτω Χώρες (25). Επιχορήγηση διεκδίκησαν ερευνητές 39 εθνικοτήτων, μεταξύ των οποίων ιδίως Γερμανοί (55 επιχορηγήσεις) Ιταλοί (32) Γάλλοι (33), και Βρετανοί (31).

Τα ερευνητικά έργα που πρότειναν οι νέα δικαιούχοι καλύπτουν ευρύ φάσμα θεμάτων από τις φυσικές επιστήμες και τη μηχανική, μέχρι τις βιοεπιστήμες και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. (βλ. περισσότερα παραδείγματα)

Αυτή τη φορά, το ΕΣΕ αξιολόγησε 2.538 ερευνητικές προτάσεις από τις οποίες θα χρηματοδοτηθεί το 13%. Τριάντα δύο τοις εκατό των επιχορηγήσεων δόθηκαν σε γυναίκες. Οι επιχορηγήσεις υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας για μεταδιδακτορικούς και διδακτορικούς φοιτητές, καθώς και για λοιπό προσωπικό των επιχορηγούμενων ερευνητικών ομάδων. (βλ. περισσότερα στατιστικά στοιχεία)

Περισσότερα εδώ.