Η Λέσβος τάσσεται κατά των fake news για το μεταναστευτικό
16 Δεκεμβρίου, 2017
Ευρώπη – η ήπειρος της αλληλεγγύης
19 Δεκεμβρίου, 2017

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη: νέα έκθεση αναδεικνύει τη συμβολή του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ

Dossier 10 : Les objectifs communs : ajuster les prestations et les cotisations de manire ˆ faire partager de faon ŽquilibrŽe les consŽquences financires du vieillissement entre les gŽnŽrations. ©CE / EC

Χτες η Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση στην οποία περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι αιτήσεις για ενίσχυση τις οποίες δέχτηκε το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ (ΤΑΕΕ) από τις χώρες της ΕΕ και τα ποσά που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2016.

Κατά το εν λόγω έτος, η Επιτροπή έλαβε έξι αιτήσεις μετά από φυσικές καταστροφές και όλες έλαβαν χρηματοδοτική στήριξη. Η Ελλάδα έλαβε 1,6 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, μετά τους σεισμούς που έπληξαν τα Ιόνια νησιά το 2015· το Ηνωμένο Βασίλειο, 60 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2017 μετά τις πλημμύρες του 2015 και 2016· η Γερμανία, 31,4 εκατ. ευρώ μετά τις πλημμύρες στη Βαυαρία την άνοιξη του 2016· η Κύπρος, 7,3 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2017 μετά τις δασικές πυρκαγιές και την ξηρασία του 2016· η Πορτογαλία, 4 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο 2017 μετά τις δασικές πυρκαγιές στη Μαδέρα το καλοκαίρι του 2016· και τέλος, η Ιταλία, 1,2 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2017 μετά τους σεισμούς του 2016 και του 2017, το οποίο είναι και το σημαντικότερο ποσό που χορηγήθηκε εφάπαξ σε χώρα από το Ταμείο Αλληλεγγύης.

Η κ. Κορίνα Κρέτσου, Επίτροπος αρμόδια για την περιφερειακή πολιτική, δήλωσε: «Στις δυσχερέστερες στιγμές, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ βοηθά όσους έχασαν τα πάντα να ανασυγκροτηθούν και να ατενίσουν το μέλλον με αισιοδοξία. Η εν λόγω χρηματοδοτική στήριξη αποτελεί απτή έκφραση μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που νοιάζεται για τους πολίτες της και δεν αφήνει κανέναν μοναχό μπροστά στην τραγωδία.»

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ υποστηρίζει την αποκατάσταση των υποδομών και των δημόσιων υπηρεσιών ζωτικής σημασίας και καλύπτει το κόστος των μέτρων έκτακτης ανάγκης και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Όλες οι παρεμβάσεις του Ταμείου Αλληλεγγύης της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων και όσων έχουν γίνει στην Ελλάδα, αφότου δημιουργήθηκε το Ταμείο το 2002, είναι διαθέσιμες εδώ.

Διαθέσιμο εδώ.