Η ΕΕ θεσπίζει νέους κανόνες εμπορικής άμυνας
21 Δεκεμβρίου, 2017
Αμοιβαιότητα των θεωρήσεων (visa reciprocity): Αποτελεσματικότητα των πολιτικών & διπλωματικών προσπαθειών
21 Δεκεμβρίου, 2017

Πρώτο Σεμινάριο Δημοσιογραφίας

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής  Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου, πραγματοποίησε το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017 από τις 11πμ έως τις 17μμ, στο Ξενοδοχείο  Πύργος της Μυτιλήνης,  το πρώτο σεμινάριο Δημοσιογραφίας με θέμα:  « Οι Ευρωπαϊκές Εξελίξεις στην Έντυπη και Ηλεκτρονική δημοσιογραφία στην Ελληνική Περιφέρεια». Η πρωτοβουλία αυτή του Κέντρου είχε ως σκοπό την ενημέρωση των δημοσιογράφων των τοπικών μέσων ενημέρωσης της περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου γύρω από την μετάδοση των ευρωπαϊκών ειδήσεων καθώς και την χρήση των δημοσιογραφικών τεχνικών.

Η έναρξη του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε  από τον Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών και Επιστημονικό Υπεύθυνο Europe Direct Βορείου Αιγαίου Πάνο Γρηγορίου, ο οποίος περιέγραψε τον ρόλο του Κέντρου και την σημασία ύπαρξης του στην περιοχή. Επίσης, παρουσίασε τους σκοπούς του σεμιναρίου και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες.

Πρώτος εισηγητής ήταν ο κ. Πέτρος Άγγος, Σύμβουλος Επικοινωνίας του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με θέμα: «Η χρήση και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψηφιακή ενημέρωση ενόψει των Ευρωπαϊκών Εξελίξεων». Η νέα εποχή πληροφόρησης έχει καταστήσει αναγκαία την  χρήση των κοινωνικών δικτύων, αναδεικνύοντας τα σε καθημερινό εργαλείο εργασίας καθώς μεγάλο ποσοστό πολιτών τα χρησιμοποιούν ως πρώτη πηγή πληροφόρησης.

Δεύτερη εισηγήτρια ήταν η δημοσιογράφος, κυρία Βάσω Κουίδου με θέμα: « Η χρήση και ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψηφιακή ενημέρωση ενόψει των Ευρωπαϊκών Εξελίξεων».  Επικεντρώθηκε στην παρουσίαση  του όρου fake news, πόσο εύκολα μπορεί να παραχθεί και πως επιτυγχάνεται η ευρύτατη διάδοση τους, αλλά και ότι το μεγαλύτερο ρόλο σε μια είδηση παίζει η υπογραφή του εν λόγω δημοσιογράφου και η προσεχτική ανάγνωση του εκάστοτε τίτλου.

Η τρίτη εισήγηση έγινε από τον Γραφίστα, κ. Θανάση Γεωργίου με θέμα: « Η είδηση ως πληροφορία και εικόνα. Δύο δρόμοι παράλληλοι». Παρουσιάστηκαν τα κύρια χαρακτηριστικά της δομής μιας εφημερίδες, δίνοντας παραδείγματα από ξένες ευρωπαϊκές και μη εφημερίδες. Επίσης, αναλύθηκε πως θα γίνει ελκυστικότερο ένα άρθρο με στόχο να προσελκύσει περισσότερους αναγνώστες. Τα συμπεράσματα που διεξήγαμε από την παρουσίαση είναι ότι η  σωστή δόμηση του κειμένου, βοηθάει στην ποιότητα της είδησης, η ποιότητα επιτυγχάνεται με την σφαιρική παρουσίαση καθώς και με την εγκυρότητα.

Τέταρτη εισηγήτρια ήταν η δημοσιογράφος και Επικεφαλής της ΕΡΤ Αιγαίου, κυρία Αναστασία Σπυριδάκη με θέμα: « Η Ευρώπη μέσα από τα ερτζιανά. Το ραδιόφωνο στο Βόρειο Αιγαίο». Αρχικά τονίσθηκε η ανάγκη περισσότερης ενημέρωσης από πλευράς ΕΕ καθώς και η σημασία εξειδικευμένων ταξιδιών για δημοσιογράφων με σκοπό την πληρέστερη και ολοκληρωμένη ενημέρωσή τους. Παρουσιάστηκε η λειτουργία της ΕΡΤ Αιγαίου  και η συνεισφορά της στην περιφέρεια. Επίσης, έγινε αναφορά στην τεχνολογική εξέλιξη των ραδιοφώνων, προσμένοντας την διάδοση του ψηφιακού ραδιοφώνου. Τέλος, επισημάνθηκε ο  τρόπος που διαχειρίστηκαν την Προσφυγική κρίση, προσπαθώντας να αναδιχθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Στο τελευταίο μέρος τέθηκαν ερωτήματα από τους συμμετέχοντες προκαλώντας  μια εποικοδομητική συζήτηση γύρω από τα θέματα που παρουσιάστηκαν. Το Σεμινάριο έκλεισε με ευχάριστες εντυπώσεις καθώς ήταν μια δημιουργική εμπειρία αλλά και η μάθηση καινούριων πραγμάτων. Η πρώτη αυτή συνάντηση θεωρήθηκε αφετηρία δίνοντας υπόσχεση να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.