Παρουσίαση του προγράμματος και των προτεραιοτήτων της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Βουλγαρία
18 Ιανουαρίου, 2018
ΦΠΑ: μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, λιγότερη γραφειοκρατία για τις μικρές επιχειρήσεις
19 Ιανουαρίου, 2018

Εκδήλωση ενημέρωσης και προγραμματισμού για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Jean Monnet του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την 98 ΑΔΤΕ, την Τετάρτη, 17/01/2018  πραγματοποίησε  στο Εμπορικό Επιμελητήριο Λέσβου Εκδήλωση με θέμα: «Ευρωπαϊκή  Διακυβέρνηση Άμυνας και Ασφάλειας».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν  η ενημέρωση των αξιωματικών για την Ευρωπαϊκή Πολτική Άμυνας και Ασφάλειας,  για τις νέες προοπτικές συνεργασίας σε ακαδημαϊκό επίπεδο υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Άμυνας καθώς και το στρατηγικό σχέδιο του Εργαστηρίου Κοινωνικών και Πολιτικών Θεσμών του τμήματος Κοινωνιολογίας που αφορά την ειδική κατάρτιση των Αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στη Λέσβο.

Τον ρόλο του συντονιστή και κεντρικού εισηγητή ανέλαβε  ο Καθηγητής  Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, Πάνος Γρηγορίου.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Υποστράτηγος Σταύρος Τσερπές, Διοικητής 98 ΑΔΤΕ, ο οποίος τόνισε την ύψιστη σημασία να προσδιοριστούν οι στόχοι της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας ούτως ώστε να υιοθετηθεί στην εθνική άμυνα και ασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι η κοινωνία μας  ανήκει σε περιβάλλοντα τα οποία διαρκώς εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται, σύμφωνα με αυτή την πρόταση , έθεσε την ερώτηση: ποιός είναι ο ρόλος του σύγχρονου αξιωματικού; Να μείνει στο περιθώριο ή να ακολουθήσει τις εξελίξεις;

Στην συνέχεια ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον κύριο Γεώργιο Καμπούρη, Εκτελεστικό Γραμματέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και  από τον κύριο Ευάγγελο Μυρσινιά, Πρόερδο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου.

 

Έπειτα, τον λόγο πήρε ο κύριος Γρηγορίου, ο  οποίος παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, αναλύοντας και εμβαθύντοντας  τις εξής ενότητες:

  • Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως παράγοντας διεθνών σχέσεων
  • Η Ευρωπαϊκή Άμυνα ως γνωστικό πεδίο της Πολιτικής Επιστήμης
  • Θεωρίες και πρακτικές των διεθνών σχέσεων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου
  • Η Ευρωπαϊκή Άμυνα αντικείμενο συγκεκριμένων εθνικών προτεραιοτήτων;
  • Η ευρωπαϊκή άμυνα : το μοιραίο τέλος προκαταλήψεων
  • Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας
  • Οι σχέσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ

 

 

Ακολούθησε τηλεδιάσκεψη με τον κύριο Συμεών Ζαμπά, εκπρόσωπο του Ευρωπαϊκού Κολλεγίου Ασφάλειας και Άμυνας (European Security and Defence College), που εδρεύει στις Βρυξέλλες, ο οποίος παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Ασφάλειας και  Άμυνας (ESDC), καθώς μίλησε για την αποστολή του, τα ειδικά προγράμματα κατάρτισης καθώς επίσης για το Ακαδημαϊκό και εξειδικευμένο δίκτυο ESDC και την δημιουργία Διδακτορικής σχολής με στόχο την εκπόνηση διατριβών που θα έχουν καθοριστική σημασία για την έρευνα. Μέσα από την ομιλία του τονίσθηκε η ανάγκη της καλλιέργειας μιας κοινής κουλτούρας για την ασφάλεια και την άμυνα μέσω  της εμβάθυνσης στην εκπαίδευση.

Στο τρίτο μέρος ακολούθησε η παρουσίαση  των ειδικά ταχύρρυθμων σεμιναρίων για αξιωματικών που επιθυμούν να συμμετέχουν στο εταιρικό πρόγραμμα Πανεπιστήμιο Αιγαίου- ESDC  και το Διεθνές Θερινό Σχολείο : Ευρωπαϊκή Διακυβέρνηση περί την άμυνα και ασφάλεια, που θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου την περίοδο, 9-19.7.2018.

Η εκδήλωση έκλεισε με ευχαριστίες τόσο από την πλευρά του Καθηγητή, Πάνου Γρηγορίου όσο και από την πλευρά του Υποστράτηγου, Σταύρου Τσερπέ, που απένειμε προς τον Καθηγητή τιμητική πλακέτα. Ο Υποστράτηγος έκλεισε την εκδήλωση με το συμπέρασμα ότι ο ρόλος του σύγχρονου αξιωματικού, δεν είναι να έχει παρωπίδες αλλά  να ανεβαίνει όσα περισσότερα επίπεδα είναι δυνατόν για να προσφέρει καθοριστικά στην βελτίωση της πατρίδας και της Ευρώπης.

 

ΕUROPE DIRECT ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Λόφος Πανεπιστημίου

Κτίριο Περιβάλλοντος

Ισόγειο, Γραφείο 1Α

81100 Μυτιλήνη

Ώρες λειτουργίας του Κέντρου για το κοινό: Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-17:00 

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 22510-36522

Site: https://www.europedirect-northaegean.gr