Διάλογος Πολιτών με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Χρήστο Στυλιανίδη
4 Μαΐου, 2018
Κοινή δήλωση του Aντιπροέδρου κ. Άνσιπ και των Επιτρόπων κ. Αβραμόπουλου, κ. Κινγκ και κας Γκαμπριέλ σχετικά με τους νέους κανόνες κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ Νέοι κανόνες κυβερνοασφάλειας σε επίπεδο ΕΕ
4 Μαΐου, 2018

5-6 Μαΐου: Πάνελ πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης

 

Η είδηση

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγκαλέσει ένα πάνελ πολιτών για να προετοιμάσει μια δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της Ευρώπης. Στις 5-6 Μαΐου, μια ομάδα 80 Ευρωπαίων θα έρθει στις Βρυξέλλες από 27 κράτη μέλη και θα συνεργαστεί για την προετοιμασία μιας διαδικτυακής διαβούλευσης με 12 ερωτήσεις. Αυτή η μοναδική άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας θα οδηγήσει τους πολίτες στο να διαμορφώσουν τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης ενόψει των Ευρωεκλογών που θα γίνουν τον Μάιο του 2019. Στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, η Επιτροπή θα ξεκινήσει σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση την οποίαν θα συνδιαμορφώσει το πάνελ πολιτών. Η Επιτροπή θα ενημερώσει τα κράτη μέλη για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου των διαβουλεύσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, και θα παρουσιάσει μια τελική έκθεση στην πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ των 27 στο Σίμπιου της Ρουμανίας στις 9 Μαΐου 2019.

Ιστορικό

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει τακτικά διαλόγους πολιτών με μέλη της Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εθνικές κυβερνήσεις, τοπικές και περιφερειακές αρχές και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Σχεδόν 700 από αυτές τις διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις έχουν διεξαχθεί σε 160 διαφορετικές τοποθεσίες από το 2012 μέχρι σήμερα, και η Επιτροπή θα αυξήσει τη συχνότητά τους από τώρα έως τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, με στόχο να διοργανώσει 500 ακόμη εκδηλώσεις. Η Επιτροπή χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες των κρατών μελών να οργανώσουν τις δικές τους εθνικές συνομιλίες με τους πολίτες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης, και μοιράζεται τα οφέλη της εμπειρίας της με τα κράτη μέλη.

Τον Μάρτιο του 2017, η Επιτροπή ξεκίνησε μια νέα συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ των 27 με τη δημοσίευση μιας «Λευκής Βίβλου για το Μέλλον της Ευρώπης». Μέλη της Επιτροπής έχουν ταξιδέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχουν ακούσει τις απόψεις των πολιτών σχετικά με τα διάφορα σενάρια που παρουσιάστηκαν στην Λευκή Βίβλο, δίνοντας σε όλους τη δυνατότητα να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση της Ένωσης. Δημιουργήθηκε επίσης ένα ηλεκτρονικό εργαλείο δημόσιας ανατροφοδότησης σε σχέση με τη Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρώπης.

Εκτός από τη δράση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι διαβουλεύσεις με τους πολίτες διοργανώνονται τώρα σε όλα τα κράτη μέλη ύστερα από πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Macron, η οποία έλαβε την υποστήριξη όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της μελλοντικής ΕΕ των 27.

Οι εκδηλώσεις

Στις 5-6 Μαΐου, δημοσιογράφοι καλούνται να παραστούν στο Πάνελ Πολιτών ως παρατηρητές. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες.

Στις 9 Μαΐου, την Ημέρα της Ευρώπης, η Επιτροπή θα ξεκινήσει σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ την ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση που θα συνδιαμορφώσει το Πάνελ Πολιτών.

Στις  9 Μαΐου θα δημοσιευτεί δελτίο τύπου με λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία του Πάνελ  Πολιτών και την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, που θα γίνει την ίδια ημέρα.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.