WiFi4EU: Έναρξη υποβολής αιτήσεων για χρηματοδότηση από την ΕΕ σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους
14 Μαΐου, 2018
«Σχολική Επίσκεψη του 5ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης»
14 Μαΐου, 2018

«Ελλάδα και ΕΕ. Προκλήσεις και προοπτικές. Η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος»

Το Europe Direct Βορείου Αιγαίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας της Ευρώπης,  πραγματοποίησε   την Παρασκευή 11 Μαΐου στις 19:00π.μ,  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ,εκδήλωση με θέμα: «Ελλάδα και ΕΕ. Προκλήσεις και προοπτικές. Η ενεργή συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος». Εν όψει των Ευρωεκλογών του 2019 οργανώθηκε ένας διάλογος με τους πολίτες, όπου η βασικότερη στόχευση  ήταν οι πολίτες της τοπικής κοινωνίας να ενημερωθούν γύρω από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, αλλά κυρίως να προβληματιστούν σχετικά με τον  ρόλο τους στη διαμόρφωση του κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος.  Επίσης, οι πολίτες της Λέσβου προσκλήθηκαν  να θέσουν ερωτήματα προβληματισμού, τοποθετήσεις , απορίες, παρατηρήσεις.

 

Η έναρξη της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με χαιρετισμούς από τους:

κ. Κωνσταντίνος Κατσαρός, Αντιδήμαρχος Λέσβου, ο οποίος μέσα από τον χαιρετισμό του τόνισε την ανάγκη για μια Διοικητική Ένωση σε όλα τα επίπεδα, με στόχο μια  πιο ισχυρή Ευρώπη καθώς επίσης, και την ανάγκη για εκσυχρονισμό της Ελλάδας, με περισσότερη διαφάνεια.

Επίσης, χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ευάγγελος Μυρσινιάς, Πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Λέσβου, τονίζοντας  την σημασίας  της ενεργής συμμετοχής των πολιτών  στις ευρωεκλογές.

Ο κ. Παναγιώτης Παπαρίσβας, Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, τόνισε την ανάγκη προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την παγκοσμιοποιημένη αγορά.

Ο κ. Γιώργος Πλακωτάρης, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες του νησιωτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και για την σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται σε μία συνεχή διαπραγμάτευση καθόλου στατική.

Ο κ Απόστολος Μακρής, Πρόεδρος Φοιτητικού Συλλόγου Τμήματος Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής συνείδησης των νέων ευρωπαίων  και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πανεπιστημιακές κοινότητες  προς την  επίτευξη του σκοπού αυτού.

Στην συνέχεια για την σημασία πρόκλησης   δημοσίου διαλόγου πραγματοποιήθηκαν  εισηγήσεις από τους:

κ. Πάνο Γρηγορίου, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντή  Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου, Διευθυντή  Ευρωπαϊκού Κέντρου Jean Monnet, ο οποίος  παράλληλα είχε και τον ρόλο του συντονιστή και οποίος αναφέρθηκε στις αξίες της Ένωσης και στην μέχρι τώρα πορεία της.

κ. Λεωνίδα Αντωνακόπουλο, Επικεφαλής Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο οποίος εν όψει των ευρωεκλογών που θα διεξαθχούν το  διάστημα  23 – 26 Μαΐου 2019, μίλησε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η οικονομική κρίση, η μεταναστευτική κρίση, η 4η Βιομηχανική επανάσταση.Επισήμανε  ότι «η εκλογική αναμέτρηση θα παιχτεί στο θέμα των αξιών».Επίσης, τόνισε ότι  η ειδοποιός διαφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης  είναι οι αξίες της που συνθέτουν την ταυτότητα τους καθώς και ο Κοινωνικός  της πυλώνας.

κ. Σωτήρη Χτούρη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Διευθυντή Εργαστηρίου Κοινωνικής & Πολιτισμικής Ψηφιακής Τεκμηρίωσης,  ο οποίος μίλησε για την σημασία της Αλληλεγγύης στο πλαίσιο συγκρότησης της ΕΕ , τονίζοντας ότι δεν είναι πράξη φιλανθρωπίας αλλά μία αμοιβαία δέσμευση μεταξύ των εταίρων της, η οποία στηρίζεται στην έννοια της Δημοκρατίας.

κ. Μάνο Μαραγκουδάκη, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος προσπαθώντας να απαντήσει  στα ερωτήματα « τι είδους δημιούργημα είναι η ένωση και τι είναι αυτό που την κάνει εξαιρετικά επιτυχημένη;»  επιχείρησε μια ανάλυση σύμφωνα με την θεωρία του Κάντ, συγκρίνοντας τις Ηνωμένες  Πολιτείες της Αμερικής με την ΕΕ.

 

Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε  συζήτηση με το κοινό, όπου τέθηκαν ποικίλα ερωτήματα προς τους εισηγητές, με έμφαση στο μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο είναι ένα ζήτημα που  ταλανίζει άμεσα τους πολίτες της Λέσβου.