Ψηφιακή Ενιαία Αγορά: οι διαπραγματευτές της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την ελεύθερη ροή των δεδομένων μη προσωπικού χαρακτήρα
21 Ιουνίου, 2018
Η ΕΕ θεσπίζει μέτρα επανεξισορρόπησης ως απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ για τον χάλυβα και το αλουμίνιο
21 Ιουνίου, 2018

Η ΕΕ και η Νέα Ζηλανδία ξεκινούν εμπορικές διαπραγματεύσεις

Σήμερα, στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας, Ουέλινγκτον, η Eπίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, και ο υπουργός Εμπορίου της Νέας Ζηλανδίας, κ. David Parker, άρχισαν επίσημα διαπραγματεύσεις για μια συνολική και φιλόδοξη εμπορική συμφωνία.

Στόχος των διαπραγματεύσεων θα είναι η άρση των εμποδίων στο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών, καθώς και η ανάπτυξη εμπορικών κανόνων που διευκολύνουν το εμπόριο και το καθιστούν πιο βιώσιμο.

Η σημερινή ανακοίνωση αποτελεί συνέχεια της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αυστραλία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Επίσης, έπεται της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με το Μεξικό, της οριστικοποίησης των συμφωνιών με την Ιαπωνία και τη Σινγκαπούρη και της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά, η οποία τέθηκε σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Η Eπίτροπος κ. Μάλμστρομ δήλωσε: «Η σημερινή ημέρα αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τις σχέσεις ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας. Μαζί, μπορούμε να συνάψουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία η οποία προσφέρει οφέλη σε επιχειρήσεις και πολίτες. Οι εμπορικές συμφωνίες επικεντρώνονται στις οικονομικές ευκαιρίες αλλά και στην ενίσχυση των δεσμών με τους στενούς συμμάχους μας. Στη Νέα Ζηλανδία, γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν εταίρο που ενστερνίζεται τις ίδιες ζωτικής σημασίας αξίες όπως και εμείς. Η συμφωνία αυτή αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία για τον καθορισμό φιλόδοξων κοινών κανόνων και τη διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης, διευκολύνοντας το εμπόριο και διαφυλάσσοντας παράλληλα τη βιώσιμη ανάπτυξη. Μπορούμε να δώσουμε το παράδειγμα.».

Ο πρώτος επίσημος γύρος συνομιλιών μεταξύ των ομάδων διαπραγματευτών των αντίστοιχων πλευρών θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες από τις 16 έως τις 20 Ιουλίου.

Στη Νέα Ζηλανδία, η Eπίτροπος κ. Μάλμστρομ συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών κ. Winston Peters, καθώς και με την κοινοβουλευτική ειδική επιτροπή για τις Εξωτερικές Υποθέσεις. Επίσης, η Επίτροπος έδωσε δημόσια διάλεξη «Europa», την οποία διοργάνωσε το Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων της Νέας Ζηλανδίας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Eπίτροπος κ. Μάλμστρομ θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Πρωτογενούς Βιομηχανίας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων. Την Παρασκευή, 22 Ιουνίου, η Επίτροπος θα επισκεφθεί έναν κόμβο καινοτομίας με επιχειρήσεις που έχουν δεσμούς με την ΕΕ.

Οι διμερείς συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας ανήλθαν πέρυσι σε 8,7 δισ. ευρώ. Οι τομείς που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών της ΕΕ προς τη Νέα Ζηλανδία είναι προϊόντα μεταποίησης, όπως εξοπλισμός μεταφορών, μηχανήματα και συσκευές, καθώς και χημικά, πλαστικά, τρόφιμα και υπηρεσίες. Επιπλέον, το 2016 οι συναλλαγές υπηρεσιών ανήλθαν σε επιπρόσθετο ποσό 4,4 δισ. ευρώ. Η ΕΕ είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Νέας Ζηλανδίας και η συμφωνία θα μπορούσε να αυξήσει τις εμπορευματικές συναλλαγές κατά σχεδόν 50 % ή κατά ένα τρίτο, εάν υπολογιστούν τόσο τα αγαθά όσο και οι υπηρεσίες.

Η Νέα Ζηλανδία είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στον κόσμο αναπτυγμένες οικονομίες. Πρόσφατα διαπραγματεύθηκε τη συνολική και προοδευτική συμφωνία για την εταιρική σχέση του Ειρηνικού (CPTPP) με άλλες 10 χώρες στην περιοχή του Ειρηνικού. Η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Νέας Ζηλανδίας θα διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ανταγωνίζονται με ίσους όρους με επιχειρήσεις από χώρες με τις οποίες η Νέα Ζηλανδία διαθέτει ήδη εμπορικές συμφωνίες.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.