Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία του Eurogroup που θέτει τα θεμέλια για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα
25 Ιουνίου, 2018
Δήλωση του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Κατάχρησης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών
26 Ιουνίου, 2018

Ένας σύγχρονος προϋπολογισμός για μια Ένωση που προστατεύει, ενδυναμώνει και υπερασπίζεται τους πολίτες της: Σημείωμα της Επιτροπής ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου

Η Επιτροπή δημοσίευσε σημείωμα σχετικά με το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο ενόψει του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

Μπορείτε να διαβάσετε το σημείωμα (στα αγγλικά) εδώ.

Το σημείωμα υπενθυμίζει τα κύρια σημεία της πρότασης της Επιτροπής της 2ας Μαΐου 2018 για ένα δίκαιο και σύγχρονο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-2027 και τις προτάσεις για τα 37 προγράμματα που θα εφαρμόζουν και θα στηρίζουν τις πολιτικές προτεραιότητες βάσει των οποίων καταρτίστηκε ο νέος προϋπολογισμός.

Ο νέος, μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην προστιθέμενη αξία και σε κοινές προτεραιότητες, όπως είναι η μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων, η ενιαία αγορά, η συνοχή, η γεωργία, η καινοτομία, η ασφάλεια και η άμυνα και ο ρόλος της Ευρώπης στον κόσμο.

Το σημείωμα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθορίζει επίσης τις βασικές καινοτομίες που προτείνονται για το επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό και υποστηρίζει σθεναρά την ανάγκη τα κράτη μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εργαστούν με ταχείς ρυθμούς προς την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό μέχρι την άνοιξη του 2019.

Ο Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, κ. Γκίντερ Έτινγκερ δήλωσε τα εξής: «Το πλήρες πακέτο για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό βρίσκεται σήμερα επί τάπητος. Οι προτάσεις μας, σε όλους τους τομείς και τα προγράμματα, θα είναι δίκαιες, ρεαλιστικές και σύγχρονες ώστε να μπορέσει να δοθεί η ευκαιρία στην Ευρώπη να επιτύχει εκεί που πρέπει. Έχουμε υιοθετήσει μια συνεπή και διαφανή προσέγγιση σε όλους τους τομείς για να μπορέσουν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να επεξεργαστούν γρήγορα τις προτάσεις αυτές. Ο χρόνος πιέζει και οι καθυστερήσεις κοστίζουν. Η επίτευξη συμφωνίας πριν από τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα αποδείξει την ικανότητα της Ευρώπης να αναλαμβάνει δράση σε δύσκολους καιρούς. Θα επιτρέψει στους ερευνητές μας, στους γεωργούς μας, στους σπουδαστές μας, στις περιφέρειές μας και σε άλλους δικαιούχους να συνεχίσουν να επωφελούνται από ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις χωρίς καθυστερήσεις ή διακοπές. Και θα μας επιτρέψει να προσδώσουμε ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία στους τομείς που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για τους πολίτες μας.»

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου με τον Επίτροπο Έτινγκερ ζωντανά στο EbS

 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται στην προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Όλα τα προσωπικά δεδομένα επεξεργάζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 45/2001.

Όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που τυγχάνουν επεξεργασίας από τη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας/τις Αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα διαχειρίζονται αναλόγως.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.