Ευρωπαϊκή Εισαγγελία: Οι Κάτω Χώρες είναι η 21η χώρα που συμμετέχει στις κοινές προσπάθειες για την προστασία του προϋπολογισμού της ΕΕ από την απάτη
1 Αυγούστου, 2018
Ο Επίτροπος κ. Αβραμόπουλος στη Μαδρίτη θα συζητήσει για τη μετανάστευση από τη θαλάσσια οδό της Δυτικής Μεσογείου
3 Αυγούστου, 2018

Δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου, κ. Τίμερμανς, και της επιτρόπου κ. Γιούροβα ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά στις 2 Αυγούστου

«Ενόψει της Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ρομά, τιμούμε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Ρομά.

Περίπου 500.000 Ρομά από όλη την Ευρώπη σκοτώθηκαν από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους, αριθμός που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού τους εκείνη την εποχή. Ο υποβιβασμός της ανθρώπινης υπόστασης των Ρομά και των άλλων μειονοτήτων ήταν το πρώτο βήμα για τη διευκόλυνση αυτών των ειδεχθών εγκλημάτων. Αυτό σήμερα πρέπει να το θυμόμαστε και να υπερασπιζόμαστε με πάθος τις κοινές μας ευρωπαϊκές αξίες της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων.

Οι Ρομά είναι ξεχασμένα θύματα του Ολοκαυτώματος για πολλούς Ευρωπαίους. Η ανάμνηση των ιστορικών διώξεών τους μας υπενθυμίζει την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις τις οποίες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σήμερα και οι οποίες πολύ συχνά παραβλέπονται. Επτά δεκαετίες μετά, Σίντι και Ρομά εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μίσος, βία, διακρίσεις και ρατσισμό σε καθημερινή βάση. Και πολλοί δεν έχουν ακόμη πρόσβαση σε βασικές ανάγκες, όπως αξιοπρεπή στέγαση, εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη.

Είναι καθήκον όλων των κρατών μελών να εφαρμόζουν αποτελεσματικές πολιτικές για τη διατήρηση της ανάμνησης ιστορικών φρικαλεοτήτων, για την προστασία και τη διαφύλαξη τόπων ιστορικής σημασίας και για την προώθηση της εκπαίδευσης και της έρευνας σ’ αυτόν τον τομέα. Και είναι καθήκον καθενός από εμάς στην ΕΕ να αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αξιοπρέπεια και σεβασμό, ιδίως τους πλέον ευάλωτους στην κοινωνία μας.»

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.