Οδήγηση στο εξωτερικό – Άδεια οδήγησης και ασφάλιση αυτοκινήτου
9 Αυγούστου, 2018
Δικαιώματα επιβατών με μειωμένη κινητικότητα
13 Αυγούστου, 2018

Πρόσβαση σε επιγραμμικό (online) περιεχόμενο στο εξωτερικό

Όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε πρόσβαση στις υπηρεσίες επιγραμμικού (online) περιεχομένου για τις οποίες έχετε πληρώσει με τον ίδιο τρόπο όπως θα είχατε και στη χώρα σας. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι αν πληρώνετε συνδρομή σε έναν πάροχο επιγραμμικού (online) τηλεοπτικού περιεχομένου, όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ μπορείτε να παρακολουθείτε και να τηλεφορτώνετε τηλεοπτικές ταινίες και σειρές όπως ακριβώς και στη χώρα σας.

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για όλες τις επί πληρωμή συνδρομές παροχής επιγραμμικού (online) περιεχομένου, όπως ηλεκτρονικά βιβλία, παιχνίδια, μουσική και αθλητικά γεγονότα.

Αν έχετε υπογράψει συμβόλαιο με πάροχο επιγραμμικού (online) περιεχομένου, το οποίο περιορίζει την πρόσβασή σας όταν είστε σε άλλες χώρες της ΕΕ, ή αν έπρεπε κατά το παρελθόν να πληρώσετε επιπλέον για να έχετε πρόσβαση σε περιεχόμενο κατά την παραμονή σας στο εξωτερικό, οι περιορισμοί αυτοί δεν ισχύουν πλέον.

Πρόσβαση σε δωρεάν επιγραμμικό (online) περιεχόμενο στο εξωτερικό

Οι κανόνες της ΕΕ καλύπτουν επίσης τη δωρεάν εγγραφή σας σε επιγραμμικό (online) περιεχόμενο όταν ταξιδεύετε σε άλλη χώρα της ΕΕ, αλλά σε προαιρετική βάση. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβασή σας σε δωρεάν υπηρεσίες επιγραμμικού (online) περιεχομένου όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό εξαρτάται από τον πάροχό σας.

Επαλήθευση της χώρας διαμονής σας στην ΕΕ

Ο πάροχός σας επιτρέπεται να χρησιμοποιεί μέχρι 2 από τους παρακάτω τρόπους για την επαλήθευση της χώρας διαμονής σας στην ΕΕ:

 • το δελτίο ταυτότητάς σας ή άλλο ηλεκτρονικό μέσο εξακρίβωσης της ταυτότητας
 • τα στοιχεία πληρωμής, όπως τον αριθμό του τραπεζικού σας λογαριασμού ή της πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας σας
 • τη διεύθυνση όπου έχετε εγκαταστήσει χωριστή ενότητα settop box, αποκωδικοποιητή ή παρόμοια συσκευή
 • την απόδειξη πληρωμής τέλους για παροχή υπηρεσιών, όπως δημόσια ραδιοτηλεόραση, στη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ
 • το συμβόλαιο διαδικτυακής ή τηλεφωνικής σύνδεσης, ή άλλο παρόμοιο συμβόλαιο, στη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ
 • την εγγραφή σας σε τοπικούς εκλογικούς καταλόγους
 • την πληρωμή τοπικών φόρων
 • τον λογαριασμό για την παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας στη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ

Αν χρειαστεί, ο πάροχός σας μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει έναν από τους παρακάτωτρόπους για να επαληθεύσει τη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ, αλλά μόνο σε συνδυασμό με μία από τις προαναφερθείσες επιλογές:

 • τη διεύθυνση χρέωσης ή την ταχυδρομική σας διεύθυνση
 • δήλωσή σας όπου επιβεβαιώνετε τη διεύθυνσή σας στη χώρα διαμονής σας στην ΕΕ
 • τη διεύθυνσή σας IP

Παράδειγμα

Όταν ταξιδεύετε στην Ευρώπη, μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο επιγραμμικό (online) περιεχόμενο για το οποίο έχετε πληρώσει

Η Σάρα, φοιτήτρια στο Βέλγιο, πληρώνει 10 ευρώ μηνιαία συνδρομή για διαδικτυακή υπηρεσία μουσικής συνεχούς ροής, ώστε να μπορεί να ακούει μουσική στην ταμπλέτα της. Όταν μετακόμισε στην Ισπανία για 3 μήνες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, ο πάροχος διέκοψε την πρόσβασή της με το αιτιολογικό ότι αυτή δεν κατοικούσε πλέον στο Βέλγιο.

Η Σάρα διαμαρτυρήθηκε στον πάροχό της ο οποίος, αφού έλεγξε τον τόπο διαμονής της, διαπίστωσε ότι η Σάρα εξακολουθούσε να είναι κάτοικος Βελγίου δεδομένου ότι η παραμονή της στο εξωτερικό ήταν προσωρινή, και επανέφερε την πρόσβασή της στην υπηρεσία μουσικής συνεχούς ροής.

Πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, όπου κι αν βρίσκεστε

Ο πάροχος περιεχομένου δεν επιτρέπεται να σας χρεώνει πρόσθετη επιβάρυνση για να έχετε, κατά την παραμονή σας σε άλλη χώρα της ΕΕ, πρόσβαση σε περιεχόμενο για το οποίο έχετε ήδη πληρώσει συνδρομή. Επίσης, πρέπει να έχετε πρόσβαση με τους ίδιους όρους όπως και στη χώρα διαμονής σας, π.χ., πρόσβαση στο ίδιο περιεχόμενο, στο ίδιο φάσμα και αριθμό συσκευών, για τον ίδιο αριθμό χρηστών και με τις ίδιες λειτουργικές δυνατότητες.

Εξάλλου, ο πάροχος περιεχομένου δεν επιτρέπεται να υποβαθμίζει σκόπιμα την ποιότητα του περιεχομένου που λαμβάνετε όταν βρίσκεστε στο εξωτερικό. Ωστόσο, θα πρέπει να έχετε υπόψη ότι η ποιότητα του επιγραμμικού σας περιεχομένου εξαρτάται και από το δίκτυο που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση στο περιεχόμενό σας (σύνδεση WiFi ή δίκτυο 3G/4G).

Η πρόσβαση σε επιγραμμικό (online) περιεχόμενο με χρήση δικτύου 3G/4G ενόσω βρίσκεστε σε άλλη χώρα της ΕΕ συνυπολογίζεται στη χρήση δεδομένων που σας παρέχεται στο πλαίσιο του συμβολαίου σας κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερα για τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την περιαγωγή

Νομοθεσία της ΕΕ

Κανονισμός της ΕΕ για τη δυνατότητα διασυνοριακής φορητότητας των υπηρεσιών επιγραμμικού περιεχομένου

Διορθωτικό του κανονισμού της ΕΕ για τη δυνατότητα διασυνοριακής φορητότητας των υπηρεσιών επιγραμμικού περιεχομένου

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.