Δημιουργήστε νέα επιχείρηση
22 Αυγούστου, 2018
Ο Επίτροπος Χαν στη συνάντηση των Πρωθυπουργών των Δυτικών Βαλκανίων στο Δυρράχιο
27 Αυγούστου, 2018

Κοινή δήλωση του πρώτου Αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς και της Eπιτρόπου κ. Γιούροβα σχετικά με την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων

«Κάθε χρόνο την ημέρα αυτή, αποτίνουμε φόρο τιμής στα θύματα όλων των ολοκληρωτικών καθεστώτων και θυμόμαστε με θλίψη τις τρομερές επιπτώσεις του συμφώνου Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ, το οποίο υπογράφηκε στις 23 Αυγούστου 1939 από τη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση. Το σύμφωνο βύθισε την Ευρώπη ακόμα βαθύτερα σε μια από τις σκοτεινότερες περιόδους της. Εκατομμύρια άνθρωποι δολοφονήθηκαν και γενιές Ευρωπαίων συμπολιτών μας σημαδεύτηκαν.

Έχουμε καθήκον να διατηρήσουμε τα ονόματα των εκατομμυρίων διωχθέντων και να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους. Ιδιαίτερα γιατί σήμερα, 79 χρόνια μετά, οι κοινές μας αξίες —η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τα θεμελιώδη δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η δημοκρατία— αμφισβητούνται και πάλι από την εξτρεμιστική, εθνικιστική ρητορική του διχασμού.

Διαφυλάσσοντας και μεταδίδοντας τη μνήμη των φρικαλεοτήτων του παρελθόντος στην επόμενη γενιά των Ευρωπαίων, εμβολιαζόμαστε απέναντι σ’ αυτές έτσι ώστε να μην τις επαναλάβουμε, αλλά και θυμόμαστε τη σημασία που έχει η προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάθε Ευρωπαίου.

Πρέπει να συνεχίσουμε να διηγούμαστε την ιστορία όσων συνέβησαν στο παρελθόν της Ευρώπης, ώστε να μην επαναλάβουμε τα ίδια λάθη στο μέλλον.»

Ιστορικό

Η υπογραφή του συμφώνου Μόλοτοφ-Ρίμπεντροπ, στις 23 Αυγούστου 1939, οδήγησε στον εκτοπισμό, τα βασανιστήρια και τη δολοφονία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Αν και το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου σηματοδότησε την ήττα του ναζιστικού καθεστώτος, πολλοί Ευρωπαίοι συνέχισαν για δεκαετίες να υποφέρουν υπό ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Περισσότερες πληροφορίες

Βίντεο: Ο πρώτος Αντιπρόεδρος κ. Frans Timmermans για τις κοινές μας αξίες

 

To δελτίο τύπου στον ιστότοπο της ΕΕ (Press Release in English)

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.