Επτά ταινίες χρηματοδοτημένες από το πρόγραμμα MEDIA θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Βενετίας
29 Αυγούστου, 2018
Μια πρόκληση για νεαρούς λάτρεις της γλώσσας: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί τον ετήσιο μεταφραστικό διαγωνισμό για σχολεία
31 Αυγούστου, 2018

Διαβούλευση για τη θερινή ώρα: Το 84% θέλει να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε σήμερα τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη.

Σε αυτή την ηλεκτρονική διαβούλευση, που πραγματοποιήθηκε από τις 4 Ιουλίου έως τις 16 Αυγούστου 2018, λήφθηκαν 4,6 εκατομμύρια απαντήσεις και από τα 28 κράτη μέλη, οι περισσότερες που έχουν ληφθεί από ποτέ σε οποιαδήποτε άλλη δημόσια διαβούλευση της Επιτροπής. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα (βλ. παράρτημα), το 84 % όσων απάντησαν είναι υπέρ της πρότασης να τεθεί τέρμα στην αλλαγή της ώρας δύο φορές τον χρόνο.

Η Επίτροπος Μεταφορών, κ. Βιολέτα Μπουλτς, παρουσίασε τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στο Σώμα των Επιτρόπων, όπου έγινε μια πρώτη συζήτηση σχετικά με τα πιθανά επόμενα βήματα. Η Επίτροπος Μπουλτς δήλωσε τα εξής: «Εκατομμύρια Ευρωπαίοι συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευσή μας, για να εκφράσουν την άποψή τους. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές: το 84 % όσων απάντησαν δεν θέλει πλέον αλλαγή της ώρας. Τώρα θα ενεργήσουμε αναλόγως και θα εκπονήσουμε νομοθετική πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που θα αποφασίσουν από κοινού.»

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα προκύπτει επίσης ότι περισσότεροι από τα τρία τέταρτα (76%) όσων απάντησαν θεωρούν ότι η αλλαγή της ώρας δύο φορές το χρόνο είναι μια «αρνητική» ή «πολύ αρνητική εμπειρία. Για να δικαιολογήσουν την κατάργηση της αλλαγής της ώρας, οι απαντήσαντες προέβαλαν ζητήματα σχετικά με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, την αύξηση των οδικών ατυχημάτων ή τη μη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, έθεσε το ζήτημα της θερινής ώρας στην πολιτική ατζέντα ως μέρος της δέσμευσής του να δίνεται μεγαλύτερη σημασία στα σημαντικά θέματα και τα κράτη μέλη να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αποφάσεις όταν βρίσκονται σε καλύτερη θέση να το πράξουν. Η δημόσια διαβούλευση για τις ρυθμίσεις σχετικά με την αλλαγή της ώρας διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της εν εξελίξει αξιολόγησης του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με την αλλαγή της ώρας στην Ευρώπη. Αποτελεί, επίσης, συνέχεια του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και των αιτημάτων κρατών μελών, ενδιαφερόμενων μερών και πολιτών.

Επόμενα βήματα

Τα τελικά αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα δημοσιευθούν τις επόμενες εβδομάδες. Η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με σκοπό την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος για την αλλαγή της ώρας.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.