172 εκατ. ευρώ για την προώθηση των ενωσιακών γεωργικών προϊόντων διατροφής εντός και εκτός της ΕΕ
16 Οκτωβρίου, 2018
Εκπαίδευση και κατάρτιση στην Ευρώπη: Τα κράτη μέλη σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο
17 Οκτωβρίου, 2018

Kοινή δήλωση του πρώτου αντιπροέδρου κ. Τίμερμανς και των επιτρόπων κας Γιούροβα και κας Γκαμπριέλ έναν χρόνο μετά τη δολοφονία της Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλίτζια

Σαν σήμερα, πριν από έναν χρόνο, δολοφονήθηκε η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίτζια. Σήμερα τιμούμε τη σκληρή δουλειά και την αποφασιστικότητα της Δάφνης, του Γιαν Κούτσιακ και πολλών άλλων δημοσιογράφων που θυσιάζουν ό,τι έχουν και δεν έχουν —μερικές φορές την ίδια τους τη ζωή— για να βρουν την αλήθεια. Είναι επίσης μια ευκαιρία για την Ευρώπη, να σταματήσουμε ένα λεπτό και να σκεφτούμε για ό,τι έχουμε πιο πολύτιμο: το δικαίωμά μας να μιλάμε ελεύθερα.

Η Επιτροπή τάσσεται σταθερά υπέρ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου και της ελευθεροτυπίας. Η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβιώσει, αν οι δημοσιογράφοι δεν είναι σε θέση να κάνουν ελεύθερα το ρεπορτάζ τους, αν υπόκεινται σε λογοκρισία, αν εμποδίζονται να ασκήσουν κριτική στην εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, και ιδίως αν γίνονται θύματα εκφοβισμού, παρενόχλησης, απειλών και, μερικές φορές, χάνουν τη ζωή τους κάνοντας τη δουλειά τους. Η δημοκρατία βασίζεται πάνω στην εργασία τους και εξαρτάται απ’ αυτήν.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, πρέπει επίσης να μην ξεχνάμε τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που αποτελούν συχνά πηγή για την ερευνητική δημοσιογραφία και οι οποίοι χρειάζονται επίσης προστασία. Βασίζονται σε μας για να εγγυηθούμε την ασφάλειά τους, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε αβοήθητους.

Δεν θέλουμε αυτές οι δολοφονίες να παγώσουν την ελεύθερη δημοσιογραφία. Οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να διαμορφώνουν τις απόψεις τους βάσει ανεμπόδιστης έρευνας και ανεξάρτητου ρεπορτάζ.

Για τον λόγο αυτό πρέπει να δικαστούν οι υπεύθυνοι γι’ αυτές τις δολοφονίες. Θέλουμε την πλήρη αλήθεια. Πρέπει να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα σε όλους τους δημοσιογράφους: ότι στην Ευρώπη μπορούν να εργάζονται με ασφάλεια. Αν σιωπήσουν οι δημοσιογράφοι, θα πάψει να υπάρχει δημοκρατία. Αυτό δεν θα συμβεί στην Ευρώπη. Όχι αν είμαστε σε επαγρύπνηση.

 Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.