Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού
21 Νοεμβρίου, 2018
Φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου: Ενίσχυση της χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμης ανάπτυξης  
21 Νοεμβρίου, 2018

Σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο η στήριξη του ευρώ από τους πολίτες της ευρωζώνης

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα δείχνει ότι η στήριξη του ευρώ μεταξύ των πολιτών των κρατών μελών της ευρωζώνης βρίσκεται σε πρωτοφανές υψηλό επίπεδο για δεύτερο κατά σειρά έτος.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι το 74% των πολιτών της ευρωζώνης δηλώνουν ότι το ευρώ είναι θετικό για την ΕΕ στο σύνολό της. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο αφότου τέθηκε αυτή η ερώτηση για πρώτη φορά το 2010. Σχεδόν τα δύο τρίτα των πολιτών (64%) πιστεύουν ότι η ύπαρξη του ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους. Η τάση από το 2002 δείχνει ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι το ευρώ είναι κάτι καλό για τη χώρα τους αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο από το 2007. Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από ποτέ το 2017, όταν αυξήθηκε κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες από το 2016, και διατηρήθηκε σε αυτό το επίπεδο το τρέχον έτος. Το 27% των πολιτών δηλώνει ότι το ευρώ τους κάνει να αισθάνονται περισσότερο Ευρωπαίοι από ό,τι στο παρελθόν. Μολονότι εξακολουθεί να αποτελεί την άποψη της μειοψηφίας, πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 2007. Το 69% των πολιτών πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερος συντονισμός της οικονομικής πολιτικής μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης. Τούτο αντιπροσωπεύει αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες επί του αριθμού του 2017. Πάνω από τα τρία τέταρτα των πολιτών (78%) συμφωνούν ότι υπάρχει ανάγκη για σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικές επιδόσεις.

Η Επιτροπή διενεργεί τακτικά έρευνες για τη μέτρηση της γενικής αντίληψης σχετικά με το ευρώ ανάμεσα στους πολίτες που ζουν στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Αυτή είναι η δέκατη έβδομη παρόμοια έρευνα από το 2002.

 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.