Η Επιτροπή παρουσιάζει έκθεση προόδου σχετικά με τη μείωση των κινδύνων στην Τραπεζική Ένωση και ζητά ταχύτερη πρόοδο για την Ένωση Κεφαλαιαγορών ενόψει των συνεδριάσεων των ηγετών της ΕΕ
28 Νοεμβρίου, 2018
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει απόφαση περί επάρκειας για την Ιαπωνία, δημιουργώντας τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλών ροών δεδομένων στον κόσμο
24 Ιανουαρίου, 2019

«Τηλεοπτική Συζήτηση: Το μέλλον της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές 2019 και οι νέοι»

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου,  διοργάνωσε τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου  2018, μία συνάντηση προβληματισμού  με φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αιγαίου,  με θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης, οι Ευρωεκλογές 2019 και οι νέοι».

Σε συνεργασία με το τοπικό κανάλι της  Λέσβου «TV Μυτιλήνη» , η συζήτηση μαγνητοσκοπήθηκε  και στη συνέχεια προβλήθηκε  στο κανάλι με σκοπό την ευρύτερη ενημέρωση  της τοπικής κοινωνίας.

 

Σκοπός της  συγκριμένης δράσης ήταν να τεθούν προβληματισμοί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να δοθεί η ευκαιρία στους νέους να επικοινωνήσουν τα προβλήματα που τους απασχολούν σε σχέση με το μέλλον  τους αλλά και να ανοιχτούν αυτοί οι προβληματισμοί στην τοπική κοινωνία ευρύτερα. Επίσης, να συνειδητοποιήσουν  ότι έχουν την ευκαιρία να «χτίσουν» το μέλλον της Ευρώπης σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες.

 

Η έναρξη της εκδήλωσης παργματοποιήθηκε από τον κύριο Πάνο Γρηγορίου,  Καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών του Πανεπιστημίου Αιγαίου  και Επιστημονικό Υπεύθυνο του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Βορείου Αιγαίου,  ο οποίος απηύθηνε χαιρετισμό, παρουσίασε το Κέντρο Ευρωπαϊκής πληροφόρησης, τους σκοπούς και την απόστολή του και  τονίσε  τη σκοπιμότητα  της ανάπτυξης  των επιλεγμένων θεμάτων τα οποία αναλύθηκαν στη συζήτηση.

 

Στη συζήτηση  συμμετείχαν οι κκ.

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΠΑΠΑΝΗΣ «Αντιλήψεις των νέων για την Ευρώπη του μέλλοντος»

Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επιστημονικά υπεύθυνος των Προγραμμάτων Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Ενδυνάμωσης

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΔΑΣ  «Οι δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ 2021-2027 και η σημασία συμμετοχής των νέων ανθρώπων στις ευρωεκλογές του Μαϊου 2019»

Καθηγητής Ευρωπαϊκής Διακυβέρνησης και κάτοχος Έδρας Jean Monnet στο Τμήμα Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών – Παν/μιο Μακεδονίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ  «Ο κοινός δεσμός των ευρωπαικών αξιών»

Καθηγητής Θεωρίας και Θεσμών της Ευρωπαικής Ολοκλήρωσης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Honorary University Fellow στο College of Social Sciences and International Studies του Πανεπιστημιου Exeter.

ΤΕΡΖΟΥΔΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ «Ενεργός πολίτης και Ευρωπαϊκή Ένωση, οι απόψεις ελλήνων πρωτοετών φοιτητών»

Υποψήφια Διδάκτορας στο τμήμα Κοινωνιολογίας, Υπότροφος του ΙΚΥ

 

 Τον συντονισμό της συζήτησης ανέλαβε ο κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΙΛΗΣ, ο οποίος επί σειρά ετών υπήρξε στέλεχος  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Το πρώτο μέρος της συζήτησης καλύφθηκε από τις εισηγήσεις των ομιλητών ενώ στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στους φοιτητές, οι οποίοι έθεσαν ποικίλα ερωτήματα προς τους ομιλητές. Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να προκληθεί μία επικοδομητική συζήτηση, να διεξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα αλλά και να δοθεί τροφή για περαιτέρω σκέψεις και προβληματισμό.

 

   Το τοπικό κανάλι «TV Mitilini» χαίρει μεγάλης  θεαματικότητας, επομένως ένα μεγάλο ποσοστό της τοπικής κοινωνίας επωφελήθηκε από τη συγκεκριμένη τηλεοπτική συζήτηση.