Προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027: H Επιτροπή χαιρετίζει την προσωρινή συμφωνία χρηματοδότησης για το περιβάλλον και τη δράση για το κλίμα
13 Μαρτίου, 2019
Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Κοινωνικής Καινοτομίας 2019: 150 000 ευρώ για τρία καινοτόμα έργα που μειώνουν τα πλαστικά απόβλητα
15 Μαρτίου, 2019

Εξωτερική ασφάλεια στα σύνορα: βελτιωμένη βάση δεδομένων ευρωπαϊκής βίζα

  • Ενισχυμένοι έλεγχοι ασφαλείας σε όλες τις βάσεις δεδομένων
  • Οι θεωρήσεις μακράς διαμονής, η «χρυσή βίζα» και οι άδειες διαμονής θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται στη βάση δεδομένων

Οι βελτιώσεις στο VIS, που συμφωνήθηκαν την Τετάρτη στο ΕΚ, θα διασφαλίσουν την καλύτερη ανταπόκριση της ΕΕ στις προκλήσεις της ασφάλειας και της μετανάστευσης.

Το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) είναι μία βάση δεδομένων της ΕΕ, η οποία χρησιμοποιείται από τις αρχές για τον έλεγχο των υπηκόων τρίτων χωρών, που χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο χώρο Σένγκεν. Η μεταρρύθμιση θα επιτρέψει στο σύστημα να ανταποκρίνεται καλύτερα στις εξελισσόμενες προκλήσεις ασφαλείας και θα βελτιώσει τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Η ολομέλεια επιθυμεί η μεταρρύθμιση της βάσης δεδομένων να περιλαμβάνει:

  • υποχρεωτικούς ελέγχους ασφαλείας σε όλες της βάσεις δεδομένων της ΕΕ για τον εντοπισμό ατόμων που έχουν καταθέσει αιτήσεις χρησιμοποιώντας διαφορετικές ταυτότητες και την αναγνώριση οποιουδήποτε δημιουργεί κινδύνους σχετικά την ασφάλεια ή την παράνομη μετανάστευση.
  • θεωρήσεις μακράς διάρκειας, συμπεριλαμβανομένης της αποκαλούμενης «χρυσής βίζα» και άδειες παραμονής θα πρέπει να προστεθούν στη βάση δεδομένων, έτσι ώστε να μειωθούν τα κενά πληροφόρησης.
  • η ηλικία για την καταγραφή των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων προσώπου των παιδιών θα μειωθεί από τα 12 στα 6 έτη, για να διευκολυνθεί η αναγνώριση και η ανίχνευση των αγνοούμενων παιδιών και για να δημιουργηθούν οικογενειακές συνδέσεις εντός του συστήματος, ενώ δε θα παίρνονται αποτυπώματα από άτομα άνω των 70.
  • αποτελεσματικότερη πρόσβαση για τη Europol και τις αρχές επιβολής του νόμου στα δεδομένα του VIS για την αναγνώριση θυμάτων εγκλημάτων και για την πρόοδο ερευνών σχετικά με σοβαρά εγκλήματα και την τρομοκρατία.

Δήλωση

Ο εισηγητής Carlos Coelho(ΕΛΚ, Πορτογαλία) δήλωσε: «Σήμερα εγκρίναμε έναVIS που κλείνει τα κενά πληροφοριών στη στρατηγική ασφάλειάς μας. Οι κάτοχοι ‘χρυσής βίζα’ θα ελέγχονται όπως ποτέ πριν στην Ευρώπη. Οι έλεγχοι ασφάλειας θα εναρμονιστούν σε όλη την ήπειρο, με αυξημένη συνεργασία μεταξύ προξενικών αρχών, συνοριοφυλάκων και αστυνομικών. Θα έχουμε καλύτερα εργαλεία επαναπατρισμού. Θα προλαμβάνουμε την εμπορία παιδιών και θα ταυτοποιούμε τους εγκληματίες και τους τρομοκράτες καλύτερα. Το καινούριοVISείναι έτοιμο να αντιμετωπίσει το μέλλον».

Επόμενα βήματα

Το ΕΚ υιοθέτησε τη θέση του για τη μεταρρύθμιση του Συστήματος Πληροφοριών για τις Θεωρήσεις (VIS) με 522 ψήφους, έναντι 122 και 31 αποχών.

Σχετικές πληροφορίες

Το Σύστημα Πληροφοριών για τις Θωρήσεις έχει βοηθήσει τις αρχές που είναι υπεύθυνες για τις θεωρήσεις, τα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση να ελέγχουν τους υπηκόους χωρών εκτός ΕΕ, οι οποίοι χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στο χώρο Σένγκεν, από το 2011 μέχρι σήμερα. Τα κράτη μέλη επεξεργάζονται περίπου 12 εκατομμύρια αιτήσεις βραχυπρόθεσμης παραμονής στις χώρες της Σένγκεν κάθε χρόνο. Τον Αύγουστο του 2018, το σύστημα είχε 60 εκατομμύρια αιτήσεις θεωρήσεων και 40 εκατομμύρια καταχωρήσεις δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.