Αναβολή της ψηφοφορίας για τις οδικές μεταφορές
27 Μαρτίου, 2019
Εξωτερική Δράση ΕΕ: περισσότεροι πόροι για ανθρώπινα δικαιώματα, ανάπτυξη και ειρήνη
27 Μαρτίου, 2019

Τέλος στο ρατσισμό απέναντι στους αφρικανικής καταγωγής Ευρωπαίους

  • Μεγαλύτερη στήριξη μέσω του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμό της ΕΕ για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής
  • Τα κράτη μέλη καλούνται να τερματίσουν το χαρακτηρισμό ατόμων βάσει φυλετικών χαρακτηριστικών στο ποινικό δίκαιο και την αντιτρομοκρατία
  • Κάλεσμα για επανορθώσεις για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής αποικιοκρατίας
  • 15 εκατομμύρια Ευρωπαίοι αφρικανικής καταγωγής ζουν στην ΕΕ

Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα για να περιορίσουν τον συστημικό ρατσισμό που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής στην ΕΕ.

Σε ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη με 535 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 44 αποχές, το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τις εθνικές αρχές να αναπτύξουν αντιρατσιστικές πολιτικές και να τερματίσουν τις διακρίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγείας, της ποινικής δικαιοσύνης, της πολιτικής συμμετοχής και της μετανάστευσης.

Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων αφροφοβικών επιθέσεων, τα μέλη του ΕΚ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ξενοφοβία που βιώνουν οι αφρικανικής καταγωγής Ευρωπαίοι και να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία απέναντι σε αυτές τις ανισότητες, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα εγκλήματα μίσους διερευνώνται, διώκονται και τιμωρούνται κατάλληλα. Επιπλέον, οι πολίτες αφρικανικής καταγωγής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερο σε υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης καθώς και στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027).

Κράτηση από την αστυνομία και φυλετική κατηγοριοποίηση

Τα μέλη του ΕΚ καταδικάζουν την κακομεταχείριση των πολιτών αφρικανικής καταγωγής σε συνθήκες κράτησης από την αστυνομία, αναφέροντας τα πολυάριθμα βίαια επεισόδια και τους θανάτους που σημειώνονται σε τέτοια περιστατικά. Σημειώνουν επίσης τη συχνή χρήση φυλετικής και εθνοτικής κατηγοριοποίησης στην εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας, στη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας και τον μεταναστευτικό έλεγχο, ενώ καλούν τα κράτη μέλη να τερματίσουν αυτές τις πρακτικές.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας

Το ψήφισμα ενθαρρύνει τους θεσμούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν και να επανορθώσουν παλαιότερες αδικίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά τα ιστορικά εγκλήματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις μέχρι και σήμερα για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, αναφέρουν τα μέλη του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να πραγματοποιηθούν προσπάθειες επανόρθωσης, όπως η δημόσια συγγνώμη και η επιστροφή των κλεμμένων πολύτιμων αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους. Το ΕΚ καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να αποχαρακτηρίσουν τα αποικιοκρατικά τους αρχεία, καθώς επίσης και να ενσωματώσουν μία σφαιρική αντίληψη για το θέμα της αποικιοκρατίας και της δουλείας στα προγράμματα εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.