Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»: Η Επιτροπή προτείνει επενδύσεις 421 εκατ. ευρώ για πιο ασφαλείς, πιο έξυπνες και πιο πράσινες υποδομές μεταφορών
29 Μαρτίου, 2019
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά την υιοθέτηση κοινής προσέγγισης της ΕΕ για την ασφάλεια των δικτύων 5G
29 Μαρτίου, 2019

Έκθεση σχετικά με την εμπορική άμυνα της ΕΕ — Αποτελεσματική προστασία από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύεται σήμερα, η ΕΕ προστατεύει 320 000 άμεσες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον αθέμιτο εξωτερικό ανταγωνισμό χάρη στα ισχύοντα μέτρα εμπορικής άμυνας.

Η Επιτροπή Γιούνκερ ενίσχυσε την ευρωπαϊκή εργαλειοθήκη για την εμπορική άμυνα μέσω δύο σημαντικών μεταρρυθμίσεων. Από το 2014 έχει επίσης εφαρμόσει 95 μέτρα που εξασφαλίζουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους εργαζομένους. Τα δύο τρίτα των συνολικά 135 μέτρων που εφαρμόζονται αφορούν εισαγωγές από την Κίνα.

Το 2018 η ΕΕ ολοκλήρωσε τη μεγαλύτερη αναθεώρηση της ενωσιακής νομοθεσίας κατά του ντάμπινγκ και των επιδοτήσεων από το 1994. Η μεταρρύθμιση αυτή ενίσχυσε την άμυνα της ΕΕ κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ και επιδοτήσεων. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ συνέχισε την έντονη δραστηριότητά της και ολοκλήρωσε μεγάλο αριθμό ερευνών που κατέληξαν σε νέα μέτρα προστασίας, ιδίως στον τομέα του χάλυβα. Το 2018 είναι επίσης αξιομνημόνευτο, καθώς η ΕΕ επέβαλε τρία μέτρα διασφάλισης, για πρώτη φορά από το 2002.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε τα εξής: «Είμαστε ανοικτοί έμποροι, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε αφελείς. Δεν θέλουν όλοι οι εμπορικοί εταίροι μας να παίξουν με τους ίδιους κανόνες, όπως εμείς· δεν πρέπει να γίνουμε αντικείμενο εκμετάλλευσης και πρέπει να προστατεύσουμε την ΕΕ, τις επιχειρήσεις της και τους εργαζομένους της από αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Οι εντατικές εργασίες που πραγματοποιήσαμε τα τελευταία χρόνια στον συγκεκριμένο τομέα απέφεραν καρπούς: διαθέτουμε πλέον εργαλεία που ανταποκρίνονται αποτελεσματικότερα στις ανάγκες της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοί μας είναι θωρακισμένοι έναντι τυχόν αθέμιτων πρακτικών.»

Η Eπίτροπος Εμπορίου, κ. Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε τα εξής: «Οι ανοικτές οικονομίες χρειάζονται αποτελεσματικά εργαλεία για να επιβάλουν συνθήκες ισότιμου ανταγωνισμού, ιδίως όταν ορισμένες χώρες δεν θέλουν να σεβαστούν τους κανόνες. Η σημερινή έκθεση αποδεικνύει ότι η ομάδαμας για την εμπορική άμυνα εργάζεται πιο σκληρά από ποτέ με σκοπό να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να προστατευθεί η ΕΕ από τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Χάρη στις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις μας, είμαστε σε θέση να ενεργούμε ταχύτερα και διαθέτουμε εργαλεία που ανταποκρίνονται καλύτερα στις τρέχουσες παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις.»

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.