Εξωτερική Δράση ΕΕ: περισσότεροι πόροι για ανθρώπινα δικαιώματα, ανάπτυξη και ειρήνη
27 Μαρτίου, 2019
Μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη»: Η Επιτροπή προτείνει επενδύσεις 421 εκατ. ευρώ για πιο ασφαλείς, πιο έξυπνες και πιο πράσινες υποδομές μεταφορών
29 Μαρτίου, 2019

Erasmus+ 2021-2027: περισσότερες θέσεις για προγράμματα εκπαιδευτικών ανταλλαγών

  • Ο προϋπολογισμός τριπλασιάζεται για την περίοδο 2021-2027
  • Έμφαση σε άτομα με μειωμένες ευκαιρίες
  • Νέα μέτρα και δράσεις για την αύξηση του αριθμού των συμμετεχόντων
Η ολομέλεια ψήφισε την Πέμπτη τριπλασιασμό χρηματοδότησης για το προσεχές πρόγραμμα Erasmus+, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις, ενώ οι επιχορηγήσεις θα είναι πιο στοχευμένες.
Όσον αφορά την επόμενη γενιά του προγράμματος Erasmus+, ένας από τους κύριους στόχους του ΕΚ είναι περισσότεροι νέοι άνθρωποι να λάβουν μέρος σε διάφορα προγράμματα εκπαιδευτικής κινητικότητας. Για αυτό τον λόγο η ολομέλεια προτείνει μία λεπτομερή δέσμη μέτρων για την άρση όλων των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτισμικών εμποδίων.
Εθνικές στρατηγικές για την ενθάρρυνση συμμετοχής ατόμων με λιγότερες ευκαιρίες
Για την καλύτερη προσαρμογή του προγράμματος στις ανάγκες των μειονεκτούντων ατόμων και την αύξηση της συμμετοχής τους, τα μέλη του ΕΚ προτείνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα εθνικά γραφεία Erasmus να σχεδιάσουν ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο και να αναπτύξουν εθνικές στρατηγικές για την ένταξη στο πρόγραμμα. Θα μπορούσαν δηλαδή να πάρουν μέτρα για την παροχή μεγαλύτερης οικονομικής στήριξης για την κινητικότητα, να προσαρμόσουν τις μηνιαίες επιχορηγήσεις και να επανεξετάζουν τακτικά τις δαπάνες διαβίωσης και διαμονής. Επιπλέον ειδική υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει τη γλωσσική εκπαίδευση, τη διοικητική υποστήριξη και τις ευκαιρίες διαδικτυακής εκμάθησης.
Περισσότερες πληροφορίες εδώ.