Προϋπολογισμός της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027: η Επιτροπή καλεί τους ηγέτες να καταρτίσουν χάρτη πορείας προς μια φθινοπωρινή συμφωνία
18 Ιουνίου, 2019
Brexit χωρίς συμφωνία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβαίνει σε απολογισμό των προετοιμασιών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου (άρθρο 50)
18 Ιουνίου, 2019

H Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι έτοιμη να αρχίσει τις εργασίες της τον Οκτώβριο, με τη λήψη απόφασης για τη νέα της έδρα

Σήμερα, λίγο πριν από το Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, που διεξάγεται στο Λουξεμβούργο και στο πλαίσιο του οποίου οι υπουργοί αναμένεται να εγκρίνουν επίσημα τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας, τα κράτη μέλη επέλεξαν την Μπρατισλάβα ως έδρα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας. Η Eπίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Δεξιοτήτων και Κινητικότητας του Εργατικού Δυναμικού, κ. Μαριάν Τίσεν, χαιρέτισε την απόφαση:
«Συγχαίρω την Μπρατισλάβα και την κυβέρνηση της Σλοβακίας για την επιλογή τους ως έδρας της Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας.
Από την αρχή της θητείας μου, έχω αναγάγει τη δίκαιη κινητικότητα του εργατικού δυναμικού σε βασική προτεραιότητα. Η ελεύθερη κυκλοφορία ενισχύει την ανάπτυξη, βοηθά τις επιχειρήσεις να βρουν τις δεξιότητες που χρειάζονται και παρέχει σε όλους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα ταλέντα τους· χρειάζεται, όμως, καλή διαχείριση. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαιτούνται δίκαιοι, σαφείς και αποτελεσματικά εφαρμοζόμενοι κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας είναι η κορωνίδα των εν λόγω εργασιών. Θα στηρίξει την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και θα δώσει στα κράτη μέλη της ΕΕ τα εργαλεία που χρειάζονται για να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα και να καταπολεμούν τις καταχρήσεις.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Εργασίας εγκρίθηκε σε χρόνο ρεκόρ και είμαι πεπεισμένη ότι η μεταφορά της στην Μπρατισλάβα θα είναι εξίσου ομαλή και ταχεία. Η Αρχή θα αρχίσει να λειτουργεί τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες μέχρι να μεταφερθεί στην έδρα της. Προσβλέπω και εύχομαι να εγκατασταθεί η Αρχή στην Μπρατισλάβα το συντομότερο δυνατόν και να ξεκινήσει τις εργασίες της από εκεί.»
Ιστορικό
Ο πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε για πρώτη φορά την ιδέα της ίδρυσης μιας Ευρωπαϊκής Αρχής Εργασίας στην ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης, τον Σεπτέμβριο του 2017. Η Επιτροπή υπέβαλε την πρότασή της για την ίδρυση της Αρχής Εργασίας τον Μάρτιο του 2018 και, τον Φεβρουάριο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία. Μετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σήμερα και το Συμβούλιο ενέκρινε επίσημα τον κανονισμό για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τις επόμενες ημέρες μετά την υπογραφή και δημοσίευσή του. Αυτή η νέα Αρχή θα εξασφαλίσει ότι οι κανόνες της Ένωσης για την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού θα εφαρμόζονται με δίκαιο, απλό και αποτελεσματικό τρόπο. Μετά τη σημερινή τελική έγκριση του ιδρυτικού κανονισμού, η Αρχή θα αρχίσει να λειτουργεί το 2019 και θα είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2024. Στις 16 Οκτωβρίου 2019 θα παρουσιαστούν το διοικητικό συμβούλιο και το πρόγραμμα εργασίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εργασίας.
Η επιλογή της έδρας της Αρχής έγινε με κοινή συμφωνία των αντιπροσώπων των κυβερνήσεων των κρατών μελών, σύμφωνα με διαδικασία και κριτήρια που εγκρίθηκαν από τα ίδια τα κράτη μέλη. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ζητήθηκε από τα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να υποβάλουν έως τις 6 Μαΐου 2019 προσφορά για την εγκατάσταση της Αρχής στο έδαφός τους, εξηγώντας λεπτομερώς γιατί πληρούν τα σχετικά κριτήρια και προσδιορίζοντας τους όρους που προσφέρουν.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.