Προσφυγικό: ευρωβουλευτές ζητούν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών στα νησιά
14 Νοεμβρίου, 2019
Το Κοινοβούλιο ψηφίζει για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Νοεμβρίου
21 Νοεμβρίου, 2019

Δήλωση του Προέδρου Sassoli μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας cid:image004.jpg@01D59FBA.B7FCF740

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlüt Çavuşoğlu, ύστερα από αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Sassoli δήλωσε:

“Σήμερα το πρωί, είχα μία ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων με τον Mevlüt Çavuşoğlu. Επανέλαβα την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Έθεσα, επίσης, το ζήτημα των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι με την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τόνισα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να δίνει μέγιστη προσοχή στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει πλήρη στήριξη στα κράτη-μέλη που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην Ανατολική Μεσόγειο. Επίσης, κατέστησα σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται άνθρωποι, οι οποίοι φεύγουν για να γλυτώσουν τον πόλεμο και τις διώξεις, για πολιτικό κέρδος ή για να ασκηθεί πίεση προς την ΕΕ.

Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολλών κοινών μας προκλήσεων, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.”

 

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.