Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων εγκαινιάζουν το ταμείο BlueInvest, με κεφάλαιο ύψους 75 εκατ. ευρώ
Φεβρουάριος 4, 2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σε όλη την ΕΕ σχετικά με το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου
Φεβρουάριος 4, 2020

Πρόγραμμα δράσεων Marie Skłodowska-Curie: 387 εκατ. ευρώ για τη στήριξη 2 500 ερευνητών εντός και εκτός Ευρώπης

Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τους επιτυχόντες των ατομικών υποτροφιών Marie SkłodowskaCurie.

 

1 475 έμπειροι μεταδιδακτορικοί ερευνητές θα λάβουν χρηματοδότηση ύψους 296,5 εκατ. ευρώ για έρευνα που αφορά λύσεις σε τρέχοντα και μελλοντικά ζητήματα της κοινωνίας, π.χ. θεραπείες κατά του καρκίνου, διαχείριση της ενέργειας και βελτιστοποίηση της χρήσης των υδάτων στη γεωργία.

 

Η κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά τους εξαιρετικούς ερευνητές από όλο τον κόσμο που κατάφεραν να λάβουν την υψηλού κύρους ατομική υποτροφία Marie SkłodowskaCurie. Χαίρομαι που το 44 % των υποτρόφων είναι γυναίκες και που χορηγούμε 39 επιπλέον υποτροφίες σε ερευνητές από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες μέχρι σήμερα υποεκπροσωπούνταν στο πρόγραμμα, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος “Υποτροφίες Διεύρυνσης”». 

 

Επίσης, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει 13 διδακτορικά και 14 μεταδιδακτορικά ερευνητικά προγράμματα εξαιρετικής ποιότητας από δέκα κράτη μέλη και δύο συνδεδεμένες χώρες. Τα προγράμματα αυτά θα λάβουν συνολικά έως και 90 εκατ. ευρώ μέσα στην επόμενη πενταετία, μέσω συγχρηματοδότησης από περιφερειακά, εθνικά και διεθνή προγράμματα.

 

Τα εν λόγω ερευνητικά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 1 000 άριστοι ερευνητές, θα επικεντρωθούν σε παγκόσμιες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, καθώς και στην ανταγωνιστικότητα των περιφερειών και των κρατών μελών της ΕΕ, μέσω της προσέλκυσης και διατήρησης ταλαντούχων ερευνητών. Ορισμένοι από αυτούς θα εργαστούν σε συνέργεια με άλλες εμβληματικές πρωτοβουλίες της ΕΕ, όπως το πρόγραμμα Erasmus + ή η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για τους Συσσωρευτές.

 

Όλες οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα εντάσσονται στο πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020».

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.