Η ΕΕ κινητοποιεί 10 εκατ. ευρώ για έρευνα σχετικά με τον νέο κορονοϊό
31 Ιανουαρίου, 2020
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων εγκαινιάζουν το ταμείο BlueInvest, με κεφάλαιο ύψους 75 εκατ. ευρώ
4 Φεβρουαρίου, 2020

Μελλοντική εταιρική σχέση ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει το πρώτο βήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε σύσταση προς το Συμβούλιο για την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια νέα εταιρική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η σύσταση βασίζεται στις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και στην πολιτική δήλωση που συμφωνήθηκε από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο τον Οκτώβριο του 2019.
Στη σύσταση περιλαμβάνεται ολοκληρωμένη πρόταση για τις οδηγίες διαπραγμάτευσης, όπου καθορίζονται το πεδίο εφαρμογής και οι όροι της μελλοντικής εταιρικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, την οποία οραματίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εν λόγω οδηγίες καλύπτουν όλους τους τομείς ενδιαφέροντος για τις διαπραγματεύσεις, όπως την εμπορική και οικονομική συνεργασία, την επιβολή του νόμου και τη δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις, την εξωτερική πολιτική, την ασφάλεια και άμυνα, τη συμμετοχή σε προγράμματα της Ένωσης και άλλους θεματικούς τομείς συνεργασίας. Σε ειδικό κεφάλαιο για τη διακυβέρνηση καθορίζεται ένα συνολικό πλαίσιο διακυβέρνησης που καλύπτει όλους τους τομείς της συνεργασίας σε θέματα οικονομίας και ασφάλειας.
Η Επιτροπή, ως διαπραγματευτής της ΕΕ, θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο και τα προπαρασκευαστικά του όργανα, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως έκανε και κατά τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία αποχώρησης.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Είναι καιρός να στρωθούμε στη δουλειά. Δεν έχουμε πολύ χρόνο. Θα διαπραγματευτούμε με δίκαιο και διαφανή τρόπο, αλλά θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τα συμφέροντα της ΕΕ και τα συμφέροντα των πολιτών μας.»
Ο κ. Μισέλ Μπαρνιέ, Επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προσέθεσε: «Θα διαπραγματευτούμε καλή τη πίστει. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Καθήκον μας είναι να υπερασπιστούμε και να προαγάγουμε τα συμφέροντα των πολιτών και της Ένωσής μας, αναζητώντας παράλληλα λύσεις που να σέβονται τις επιλογές του Ηνωμένου Βασιλείου.»

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.