Κλειστά σύνορα: ο πρόεδρος της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών ζητά αναλογικότητα, συντονισμό
17 Μαρτίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κοροναϊός: Η Επιτροπή προσφέρει χρηματοδότηση στην καινοτόμο εταιρεία εμβολίων CureVac
17 Μαρτίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει τον εφοδιασμό της ΕΕ με εξοπλισμό ατομικής προστασίας

Συνεχίζοντας τις προσπάθειές της για την προστασία των πολιτών και τον συντονισμό της αντιμετώπισης της νόσου COVID-19, η Επιτροπή έλαβε άμεσα μέτρα για να διαφυλάξει τη διαθεσιμότητα του εξοπλισμού ατομικής προστασίας, μέσω της απαίτησης για έκδοση αδειών εξαγωγής από τα κράτη μέλη για τις εξαγωγές εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Eπίτροπος Εμπορίου κ. Φιλ Χόγκαν δήλωσε σχετικά: «Οι προκλήσεις που θέτει η εξάπλωση της νόσου COVID-19 δικαιολογούν τον επείγοντα χαρακτήρα του εν λόγω μέτρου. Οι Επιτροπή δεν φείδεται προσπαθειών για να προσφέρει απτή βοήθεια στους πολίτες μας και σε όσους τους φροντίζουν.»

Ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας περιλαμβάνει μάσκες, προστατευτικά γυαλιά κάθε είδους, ασπίδες προσώπου, προστατευτικά μέσα στόματος-μύτης και προστατευτικές στολές. Υπάρχουν τεράστιες ανάγκες για εξοπλισμό προστασίας εντός της Ένωσης για τα νοσοκομεία, τους ασθενείς, τους εργαζομένους στο πεδίο και τις αρχές πολιτικής προστασίας.

Η εν λόγω εκτελεστική πράξηη οποία εκδόθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος και δημοσιεύτηκε σήμερα, προβλέπει άδειες για τις εξαγωγές σε τρίτες χώρες.  Θα ισχύσει για διάστημα έξι εβδομάδων, κατά το οποίο θα ζητηθεί η γνώμη των κρατών μελών σχετικά με τυχόν προσαρμογές, το πεδίο εφαρμογής του μέτρου και τα μελλοντικά βήματα.

H ενοποιημένη ευρωπαϊκή απάντηση υπερβαίνει τις μεμονωμένες προσεγγίσεις των κρατών μελών που επηρεάζουν την κυκλοφορία του εξοπλισμού ατομικής προστασίας εντός της ενιαίας αγοράς καθώς και σε τρίτες χώρες, και ενισχύει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Ορισμένα πρωτοπόρα κράτη μέλη έχουν ήδη υποδείξει ότι αποδέχονται τα αιτήματα της Επιτροπής για την τροποποίηση των εθνικών τους μέτρων ώστε να διασφαλιστεί η διαθεσιμότητα του εξοπλισμού ζωτικής σημασίας σε όσους τον χρειάζονται περισσότερο, οπουδήποτε στην ΕΕ.

Η Επιτροπή θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να δημιουργήσουν τους κατάλληλους μηχανισμούς για την ομαλή και συντονισμένη εφαρμογής της ρύθμισης, λαμβανομένων υπόψη παραγόντων όπως οι διεθνείς δεσμεύσεις, η εξέλιξη των επειγουσών αναγκών εντός και εκτός της ΕΕ και η ολοκλήρωση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού με τρίτες χώρες.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.