Δελτίο Τύπου – Δήλωση της Προέδρου φον ντερ Λάιεν σχετικά με τα μέτρα έκτακτης ανάγκης στα κράτη μέλη
31 Μαρτίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Έρευνα για τον κορονοϊό: Η Επιτροπή επιλέγει το 18ο έργο για την ανάπτυξη μέσων ταχείας διάγνωσης
31 Μαρτίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Λιβύη: Η ΕΕ εγκαινιάζει την επιχείρηση IRINI της EUNAVFOR MED

Σήμερα, η ΕΕ εγκαινίασε την επιχείρηση IRINI της EUNAVFOR MED στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

 

Η επιχείρηση IRINI έχει πάρει το όνομα της από τη θεά Ειρήνη των αρχαίων Ελλήνων και είναι αποτέλεσμα της δέσμευσης που ανέλαβαν οι ηγέτες της ΕΕ στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη λήψη επειγόντων και συγκεκριμένων μέτρων για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη.

 

Προκειμένου η Λιβύη να επανέλθει στη σταθερότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί και να βοηθήσει τους Λίβυους να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

 

Για τον σκοπό αυτό, η επιχείρηση IRINI θα αναπτύξει αέρια, θαλάσσια και δορυφορικά μέσα ώστε να διασφαλίσει ενεργά την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο, παράλληλα με ορισμένα άλλα καθήκοντα.

 

Σήμερα, σηματοδοτώντας την έναρξη της επιχείρησης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος κ. Τζουζέπ Μπορέλ εξέδωσε δελτίο Τύπου.

 

Ο Ύπατος Αντιπρόσωπος Τζουζέπ Μπορέλ δήλωσε σχετικά: «Η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει παρά μόνον εάν υποστηρίζεται από δράση. Το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ για τη Λιβύη πρέπει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά. Αυτό αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Με την επιχείρηση αυτή, η ΕΕ θα αναλάβει τον ρόλο που της αναλογεί. Η έναρξη της επιχείρησης IRINI στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει τη διαδικασία του Βερολίνου, να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στη Λιβύη και να φέρει την ειρήνη στον τοπικό πληθυσμό».

 

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νέα επιχείρηση είναι διαθέσιμες στο δελτίο Τύπου που δημοσιεύτηκε σήμερα.