Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή εκδίδει πρακτικές οδηγίες για τη χρήση των δυνατοτήτων ευελιξίας του πλαισίου της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις
1 Απριλίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΚΑΙ ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ
2 Απριλίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ “ΕΙΡΗΝΗ”: Η ΕΕ ΕΝΩΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ

Η εφαρμογή του εμπάργκο όπλων προϋπόθεση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα

Οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν να προμηθεύονται όπλα από το εξωτερικό

Μισθοφόροι ξένων δυνάμεων επιχειρούν στη Λιβύη

Η ΕΕ αποδεικνύει ότι η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ΕΚ.

Μετά την απόφαση του Συμβουλίου στις 31 Μαρτίου για την έναρξη της Επιχείρησης «Ειρήνη» από την EUNAVFOR MED, με βασικό της στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη, η πρόεδρος της υποεπιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του ΕΚ Nathalie Loiseau (Renew Europe, Γαλλία) είπε:

 

«Η νέα αυτή στρατιωτική επιχείρηση στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών της ΕΕ να εφαρμόσει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ, το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Λιβύη. Χαιρετίζουμε την απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης ‘IRINI’, η οποία πάρθηκε σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει βαθιά ανησυχητική. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και οι αντιμαχόμενες πλευρές συνεχίζουν επίσης να προμηθεύονται όπλα από το εξωτερικό της χώρας, ενώ τρίτες δυνάμεις στέλνουν μισθοφόρους στη Λιβύη, υποδαυλίζοντας τη σύγκρουση αντί να εργάζονται για τον τερματισμό της.

 

Με την απόφαση για την έναρξη της ναυτικής επιχείρησης αυτής, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεικνύει ότι η σταθεροποίηση της Λιβύης αποτελεί προτεραιότητα και στέλνει μήνυμα ενότητας. Όλα τα κράτη μέλη στηρίζουν την πολιτική διαδικασία ειρήνευσης που ξεκίνησε με τη Διάσκεψη του Βερολίνου και καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές να τερματίσουν πλήρως τις εχθροπραξίες.

 

Όσο ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με την κρίση που προκαλεί η πανδημία, είναι ώρα να εισακουστεί η έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τον τερματισμό των συγκρούσεων παγκόσμια».

 

Σχετικές πληροφορίες

Κατά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη στις 19 Ιανουαρίου του 2020, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να σεβαστούν και να εφαρμόσουν στο σύνολό τους τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1970 (2011), 2292 (2016) και 2473 (2019) για το εμπάργκο όπλων.

 

Σε συνέχεια αυτής της συμφωνίας, το Συμβούλιο έφτασε σε πολιτική συμφωνία για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης στη Μεσόγειο, με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη με χρήση αεροπορικών, δορυφορικών και ναυτικών μέσων στις 17 Φεβρουαρίου 2020. Πέρα από την παρακολούθηση του εμπάργκο όπλων, η αποστολή θα καταπολεμήσει και την εμπορία ανθρώπων στην περιοχή.
Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.