ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- 10 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΕΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
7 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης συζήτησε τα μέτρα για την καταπολέμηση των συνεπειών του κορονοϊού στο δικαστικό σύστημα
8 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: αποστολή ιατρικών ομάδων της ΕΕ στην Ιταλία

Μια ομάδα Ευρωπαίων ιατρών και νοσηλευτών από τη Ρουμανία και τη Νορβηγία, η οποία συγκροτήθηκε μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, αποστέλλεται αμέσως στο Μιλάνο και το Μπέργκαμο για να βοηθήσει το ιταλικό ιατρικό προσωπικό στην καταπολέμηση του κορονοϊού. Η Αυστρία προσέφερε επίσης περισσότερα από 3 000 λίτρα απολυμαντικών στην Ιταλία μέσω του μηχανισμού. Η Επιτροπή θα συντονίσει και θα συγχρηματοδοτήσει αυτή την ευρωπαϊκή βοήθεια.

Η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Αυτοί οι νοσηλευτές και οι γιατροί, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους σε άλλα κράτη μέλη, είναι το πραγματικό πρόσωπο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όλη η Ευρώπη είναι υπερήφανη για σας. Η Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει την Ιταλία και όλα τα κράτη μέλη μας αυτή τη στιγμή της μεγάλης ανάγκης.»

Ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Ευχαριστώ τη Ρουμανία, τη Νορβηγία και την Αυστρία που προσφέρουν υποστήριξη στην Ιταλία σε μια τόσο δύσκολη για ολόκληρη την ήπειρο περίοδο. Αυτό είναι η αλληλεγγύη της ΕΕ στην πράξη. Το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΕΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα από κοινού με όλα τα κράτη μέλη για να εξασφαλίσει ότι η βοήθεια διοχετεύεται εκεί όπου είναι περισσότερο αναγκαία.»

Το δορυφορικό σύστημα Copernicus της ΕΕ ενεργοποιήθηκε επίσης από την Ιταλία για τη χαρτογράφηση των υγειονομικών εγκαταστάσεων, καθώς και των δημόσιων χώρων κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης λόγω του κορονοϊού.

Χθες η Ιταλία παρέλαβε επίσης μέσα ατομικής προστασίας, η παράδοση των οποίων συντονίστηκε μέσω του Κέντρου συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών της ΕΕ. Αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ έχουν επίσης στείλει στην Ιταλία εξοπλισμό προστασίας, όπως μάσκες, στολές και αναπνευστήρες, αλλά και δέχθηκαν Ιταλούς ασθενείς για θεραπεία στο έδαφός τους.

Ιστορικό

Ένα μέρος της νορβηγικής ιατρικής ομάδας είχε ήδη αναπτυχθεί τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ – του οποίου η Νορβηγία είναι πλήρες μέλος – για την αντιμετώπιση της επιδημίας ιλαράς στη Σαμόα.

Το Κέντρο συντονισμού αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών αποτελεί τον πυρήνα του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ και συντονίζει την παροχή βοήθειας, με τη μορφή ειδών πρώτης ανάγκης, εμπειρογνωσίας, ομάδων πολιτικής προστασίας και εξειδικευμένου εξοπλισμού, σε χώρες που πλήττονται από καταστροφές. Το Κέντρο εξασφαλίζει την ταχεία διάθεση της βοήθειας έκτακτης ανάγκης και ενεργεί ως κόμβος συντονισμού μεταξύ όλων των κρατών μελών της ΕΕ, των 6 άλλων συμμετεχόντων κρατών, της πληγείσας χώρας και εμπειρογνωμόνων της πολιτικής προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας.