ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- COVID-19: «ΣΤΟΠ» ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ
8 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Διεθνής Ημέρα των Ρομά: Κοινή δήλωση της Αντιπροέδρου Βιέρα Γιούροβα και της Επιτρόπου Χέλενα Ντάλι
8 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Παγκόσμια Ημέρα Υγείας: Δήλωση της Επιτρόπου κ. Στέλλας Κυριακίδου

Κατά τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Υγείας η σκέψη μας πηγαίνει στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο που πλήττονται από την άνευ προηγουμένου υγειονομική κρίση που βιώνουμε. Η σκέψη μας πηγαίνει σε όσους υποφέρουν, στις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που έχουν χαθεί και στους εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο των οποίων οι ζωές χρειάστηκε να αλλάξουν ριζικά.

 

Σήμερα, όπως και κάθε μέρα, η σκέψη μας πηγαίνει και στους γενναίους εργαζομένους στον τομέα της υγείας στην ΕΕ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να τιμήσουμε και να αναγνωρίσουμε το έργο των περίπου 4,5 εκατομμυρίων νοσηλευτών και μαιών σε όλη την ΕΕ.

 

Απευθύνομαι σε εσάς και σας λέω ότι οι άοκνες προσπάθειές σας κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού είναι πηγή έμπνευσης και εμψύχωσης για όλους μας.

 

Συγχαίρω επίσης εσάς, τους περίπου 1,9 εκατομμύρια γιατρούς σε όλη την ΕΕ που εξακολουθείτε να στέκεστε στην πρώτη γραμμή θεραπείας των ασθενών.

 

Τα νοσοκομεία, οι κλινικές και οι θεσμοί μας λειτουργούν χάρη και στους 4,1 εκατομμύρια βοηθούς υγειονομικής περίθαλψης, που παρέχουν άμεση προσωπική φροντίδα και βοήθεια στους ασθενείς και τους διαμένοντες σε οίκους ευγηρίας.

 

Είναι σημαντικό εσείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, να είστε προστατευμένοι από τον κίνδυνο μόλυνσης. Δρομολογώντας τις διαδικασίες κοινής προμήθειας σε επίπεδο ΕΕ, υποστηρίζουμε τα κράτη μέλη, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα μέσα ατομικής προστασίας για την προστασία των χεριών, του σώματος, των ματιών και της αναπνοής. Ως πρόσθετο δίχτυ ασφαλείας, προτείναμε τη δημιουργία του αποθέματος rescEU, ενός κοινού ευρωπαϊκού αποθέματος εξοπλισμού ατομικής προστασίας και επαναχρησιμοποιούμενων μασκών.

 

Προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή τέτοιου εξοπλισμού, εκδώσαμε αποφάσεις για αναθεωρημένα εναρμονισμένα πρότυπα. Έτσι, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κατασκευάζουν τα είδη χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα πρότυπα υγείας και ασφάλειας και, ιδίως, χωρίς αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

 

Γνωρίζω ότι όλοι σας δέχεστε πρωτοφανή πίεση και πολλά νοσοκομεία επιβαρύνονται με υπερβολικό φόρτο εργασίας. Για να ελαφρύνουμε αυτή την πίεση, εκδώσαμε πρακτικές οδηγίες προς τα κράτη μέλη για την ενθάρρυνση και τη διευκόλυνση της διασυνοριακής περίθαλψης των ασθενών και την αποστολή ιατρικού προσωπικού.

 

Η γνώση και η εμπειρογνωμοσύνη σας αποτελούν ορισμένα από τα καλύτερα εργαλεία για την καταπολέμηση του εν λόγω ιού και την προστασία των ασθενών. Γι’ αυτό έχουμε θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα στήριξης της κλινικής διαχείρισης, για να στηρίξουμε την ανταλλαγή γνώσεων και κλινικών υποθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ.

 

Ωστόσο, και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς υπάρχουν λόγοι να είμαστε χαρούμενοι. Με γεμίζει αισιοδοξία που βλέπω κάθε βράδυ τα παράθυρα ανοικτά και ακούω δυνατά χειροκροτήματα και τις επευφημίες από ανθρώπους σε ολόκληρη την Ευρώπη, και τώρα τον κόσμο, που τιμούν όλους τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή — τους νοσοκόμους, τους γιατρούς, τους θεραπευτές, τους βοηθούς υγειονομικής περίθαλψης και το προσωπικό καθαριότητας. 

 

Σας ευχαριστούμε.