Δελτίο Τύπου – Ελλάδα: Η ΕΕ συντονίζει βοήθεια για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά
22 Απριλίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ: ΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΖΗΤΟΥΝ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ
22 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Γεωργία: Ανθεκτικός ο αγροδιατροφικός τομέας της ΕΕ, σύμφωνα με τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της Επιτροπής

H Επιτροπή δημοσίευσε την τελευταία έκθεση βραχυπρόθεσμων προοπτικών για τις γεωργικές αγορές της ΕΕ.

Η τακτική αυτή έκδοση παρέχει μια επισκόπηση των πλέον πρόσφατων τάσεων και των μελλοντικών προοπτικών των αγορών αγροδιατροφικών προϊόντων ανά τομέα.

Η έξαρση του κορονοϊού συνεπάγεται πρωτοφανείς προκλήσεις για τον αγροδιατροφικό τομέα της ΕΕ. Ο τομέας ανταποκρίνεται και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες, με τη στήριξη των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Λόγω των μέτρων περιορισμού που εφαρμόζονται στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο, η ζήτηση για τρόφιμα έχει μεταβληθεί ραγδαία από την έναρξη της κρίσης.

Οι παρατηρούμενες συμπεριφορές αποθήκευσης αλλά και το κλείσιμο εστιατορίων, μπαρ και ξενοδοχείων έχουν άμεσες επιπτώσεις στους παραγωγούς αγροδιατροφικών προϊόντων.

Από τη μία πλευρά παρατηρείται αύξηση της ζήτησης για βασικά τρόφιμα όπως ζυμαρικά, ρύζι, αλεύρι και φρούτα και λαχανικά σε κονσέρβα, χάρη στην αύξηση της κατανάλωσης στο σπίτι. Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται σημαντική πτώση της κατανάλωσης προϊόντων υψηλής αξίας, όπως τεμαχίων ποιοτικού κρέατος, οίνου και εκλεκτών τυριών που συνήθως καταναλώνονται εκτός σπιτιού.

Για περισσότερα στοιχεία σχετικά με συγκεκριμένες αγορές, ανατρέξτε στη σχετική είδηση και στην έκθεση που είναι διαθέσιμη στο διαδίκτυο. 

 

Press Release in English