Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: η Επιτροπή χαιρετίζει το πράσινο φως που δόθηκε ταχέως από το Κοινοβούλιο για τους προτεινόμενους νέους πόρους για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των μέσων βιοπορισμού
21 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Ελλάδα: Η ΕΕ συντονίζει βοήθεια για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά
22 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η ΕΕ κινητοποιεί βοήθεια για την Ιταλία, την Κροατία και γειτονικές χώρες

Κατόπιν αιτημάτων για συνδρομή μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ στη μάχη κατά της πανδημίας του κορονοϊού, η ΕΕ συντονίζει και συγχρηματοδοτεί την αποστολή βοήθειας εντός της ΕΕ και σε γειτονικές χώρες.

 

Η Σλοβακία αποστέλλει μάσκες και απολυμαντικά στην Ιταλία, ενώ η Αυστρία αποστέλλει γάντια και απολυμαντικά στην Κροατία.

 

Ο Γιάνες Λέναρτσιτς, επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, δήλωσε σχετικά: «Ο ιός αυτός δεν γνωρίζει σύνορα και η συνεργασία είναι ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να τον σταματήσουμε. Εκφράζω τις ευχαριστίες μου στη Σλοβακία και την Αυστρία για τις χειρονομίες ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στις οποίες προέβησαν. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών συνεχίζει να εργάζεται νυχθημερόν για να στηρίξει τα κράτη μέλη.

 

Για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η Αυστρία αποστέλλει επίσης γάντια, απολυμαντικά και άλλα είδη στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Μολδαβία. Επίσης, θα αποστείλει μέσω του Μηχανισμού στη Σερβία κουβέρτες, στρώματα και σκηνές για μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα.

 

Η βοήθεια αυτή εντάσσεται στη γενικότερη στήριξη που παρέχει η ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια και την περιοχή, μεταξύ άλλων και με χρηματοδοτική συνδρομή.

 

Η Ιταλία έχει πλέον λάβει αρκετές προσφορές βοήθειας μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, όπως ομάδες ιατρών και νοσηλευτών, καθώς και διμερείς προσφορές μέσων ατομικής προστασίας από διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

 

Press Release in English