ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 17.00 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)
27 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κρατικές ενισχύσεις: Η Επιτροπή διαβουλεύεται με τα κράτη μέλη σχετικά με την πρόταση για περαιτέρω επέκταση του προσωρινού πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις ώστε να περιλάβει δάνεια μειωμένης εξασφάλισης
27 Απριλίου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή λαμβάνει από την Ιταλία την πρώτη προκαταρκτική αίτηση στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για υγειονομική έκτακτη ανάγκη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε την πρώτη προκαταρκτική αίτηση για χρηματοδοτική στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ από την Ιταλία, για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού και των επιπτώσεών της.

Η Ιταλία αναμένεται να υποβάλει περαιτέρω στοιχεία τις επόμενες εβδομάδες. Από την 1 Απριλίου 2020, κατόπιν της πρότασης της Επιτροπής για την Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις για στήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για λόγους υγειονομικής έκτακτης ανάγκης.

Η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ελίζα Φερέιρα δήλωσε σχετικά: «Η Ιταλία είναι το κράτος μέλος που επί του παρόντος έχει πληγεί σφοδρότερα από την κρίση του κορονοϊού και στο πλαίσιο αυτό είναι η πρώτη χώρα που υποβάλλει αίτηση για βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ. Χάρη στο διευρυμένο πεδίο εφαρμογής του, στο οποίο πλέον περιλαμβάνονται και οι έκτακτες ανάγκες δημόσιας υγείας, το Ταμείο ανήκει στα εργαλεία που θέσπισε άμεσα η Επιτροπή για να ελαφρύνει το βάρος που δέχονται οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών, ως απτή απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συλλέξει όλες τις αιτήσεις που σχετίζονται με τον κορονοϊό ως τις 24 Ιουνίου 2020 και θα τις αξιολογήσει ως δέσμη για να διασφαλίσει τη δίκαιη αντιμετώπιση όλων των περιπτώσεων. Στη συνέχεια θα υποβάλει πρόταση για χρηματοδοτική ενίσχυση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο σχετικό δελτίο Τύπου.