ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Η ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΕΧΟΥΣΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 3 ΜΑΪΟΥ 2020
27 Απριλίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Η Επιτροπή λαμβάνει από την Ιταλία την πρώτη προκαταρκτική αίτηση στήριξης από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ για υγειονομική έκτακτη ανάγκη
27 Απριλίου, 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΙΤΟΥΝΤΩΝ ΑΣΥΛΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΙΣ 17.00 (ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΟΣ)

Συζήτηση σήμερα το απόγευμα με την Επιτροπή, τη Frontex, την Ύπατη Αρμοστεία των ΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και ΜΚΟ την κατάσταση στη μεταναστευτική οδό της Κεντρικής Μεσογείου.

Οι ευρωβουλευτές της επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών θα ενημερωθούν για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο και μετανάστες που βρίσκονται παγιδευμένοι στη Λιβύη, συχνά έγκλειστοι σε εγκαταστάσεις στις οποίες δεν υπάρχουν ούτε οι πλέον απαραίτητες υποδομές. Θα εξετάσουν ακόμη την κατάσταση στη θάλασσα, μετά την απόφαση για την έναρξη της θαλάσσιας επιχείρησης «ΕΙΡΗΝΗ», η οποία αντικατέστησε την επιχείρηση «ΣΟΦΙΑ» την 1η Απριλίου.

 

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, μέχρι στιγμής φέτος 3.277 άνθρωποι έχουν φτάσει στην Ιταλία και 1.135 στη Μάλτα δια θαλάσσης, αριθμοί αισθητά χαμηλότεροι από τους αντίστοιχους για την Ισπανία (4.934) και την Ελλάδα (7.569).

Οι συνθήκες για τους μετανάστες και αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Ευρώπης από τη Λιβύη έχουν γίνει ακόμα πιο αβέβαιες λόγω του COVID-19 και της πρόσφατης απόφασης των αρχών της Ιταλίας και της Μάλτας να χαρακτηρίσουν τα λιμάνια τους «μη ασφαλή», αποτρέποντας έτσι την αποβίβαση διασωθέντων στη θάλασσα. Οι αρχές της Λιβύης έχουν επίσης απαγορεύσει την αποβίβαση στις ακτές της χώρας τους, λόγω των ισχυρών βομβαρδισμών που πραγματοποιούνται στα περίχωρα της Τρίπολης.

 

Οι περισσότεροι ευρωβουλευτές και ομιλητές θα συμμετάσχουν στη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Πότε: Δευτέρα 27 Απριλίου, 17.00 με 19.00 (ώρα Ελλάδος)

Πού: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, κτίριο Jozsef Antall, αίθουσα 2Q2, καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Το σχέδιο ημερήσιας διάταξης της επιτροπής του ΕΚ και η λίστα ομιλητών είναι διαθέσιμα εδώ.

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση ζωντανά στο Κέντρο Πολυμέσων του ΕΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.