Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή στηρίζει τα κράτη μέλη στη μετάβασή τους σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία
7 Μαΐου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΜΗΝΥΜΑ SASSOLI ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ: “ΔΕΙΞΤΕ ΘΑΡΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΕΕ”
7 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Δυτικά Βαλκάνια: Στηρίζουμε τους εταίρους μας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Σε σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν χθες με τους ομολόγους τους των Δυτικών Βαλκανίων μέσω τηλεδιάσκεψης, οι ηγέτες της ΕΕ επιβεβαίωσαν εκ νέου την απερίφραστη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

 

Η τηλεδιάσκεψη αποτέλεσε και ευκαιρία να τονιστεί  η αλληλεγγύη που επιδεικνύει η ΕΕ για την περιοχή στην παρούσα πανδημία. «Τα Δυτικά Βαλκάνια ανήκουν στην ΕΕ. Για μας δεν τίθεται κανένα θέμα περί αυτού. Και γι’ αυτό πιστεύω ακράδαντα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερη ευθύνη να βοηθήσει τους εταίρους της στην περιοχή», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν .

 

Η ΕΕ αντιμετωπίζει τα Δυτικά Βαλκάνια ως προνομιούχους εταίρους στην παρούσα κρίση, με ένα άνευ προηγουμένου χρηματοδοτικό πακέτο ύψους 3,3 δισ. ευρώ που θα συμβάλει στην άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στην περιοχή. Εντός του έτους, η Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάκαμψης της περιοχής. Στην τελική διακήρυξη, η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου την αποφασιστικότητά της να ενισχύσει περαιτέρω τη δέσμευσή της σε όλα τα επίπεδα για τη στήριξη του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού της περιοχής και υπενθύμισε ότι η βοήθειά της θα εξακολουθήσει να συνδέεται με την απτή πρόοδο στο κράτος δικαίου και στις κοινωνικοοικονομικές μεταρρυθμίσεις.

 

Ολοκληρώνοντας τις παρατηρήσεις της, η Πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Πριν λίγες ημέρες γιορτάσαμε τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έγινε πριν από 16 χρόνια. Η πολιτική διεύρυνσης αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της ΕΕ. Έχει εξαπλώσει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελος των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

 

Διαβάστε την πλήρη δήλωση της Προέδρου εδώ.