Δελτίο Τύπου – Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας χορηγεί 114 εκατ. ευρώ σε 35 τεχνολογίες αιχμής, με πολλές ελληνικές συμμετοχές
11 Μαΐου, 2020
Δελτίο Τύπου – Φορολογία: Η Επιτροπή προτείνει την αναβολή κανόνων φορολόγησης λόγω της κρίσης του κορονοϊού
11 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωομάδας σχετικά με την Ενίσχυση για την Πανδημική Κρίση στο πλαίσιο του ΕΜΣ

Η Επιτροπή χαιρετίζει τη συμφωνία που επετεύχθη σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε η Ευρωομάδα την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 σχετικά με τη σύσταση του μέσου Ενίσχυσης για την Πανδημική Κρίση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).

Το μέσο θα είναι διαθέσιμο σε όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για ποσά ύψους 2% του ΑΕΠ του αντίστοιχου μέλους, με στόχο τη στήριξη της εγχώριας χρηματοδότησης άμεσων και έμμεσων δαπανών που προέκυψαν λόγω της κρίσης του κορονοϊού και σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη, τη θεραπεία και την πρόληψη.

Η Ευρωομάδα συμφώνησε με την άποψη των θεσμικών οργάνων ότι όλα τα μέλη του ΕΜΣ πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας για να λάβουν στήριξη στο πλαίσιο της Ενίσχυσης για την Πανδημική Κρίση.

Επίσης συμφώνησε με την πρόθεση της Επιτροπής να εφαρμόσει ένα εξορθολογισμένο πλαίσιο αναφοράς και παρακολούθησης το οποίο θα περιορίζεται στις δεσμεύσεις που αναφέρονται στο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας που περιγράφεται συνοπτικά στην επιστολή της 7ης Μαΐου του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και του Επιτρόπου κ. Πάολο Τζεντιλόνι .

Επίσης, η Ευρωομάδα αντάλλαξε απόψεις σχετικά την οικονομική κατάσταση της ευρωζώνης βάσει των εαρινών οικονομικών προβλέψεων 2020 της Επιτροπής.

Η δήλωση του Επιτρόπου Τζεντιλόνι στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα μετά τη σύσκεψη της Ευρωομάδας είναι διαθέσιμη εδώ.