Δελτίο Τύπου – Ερωτήσεις και απαντήσεις: Στρατηγική «από το αγρόκτημα στο πιάτο» – δημιουργία ενός υγιούς και πλήρως βιώσιμου συστήματος τροφίμων
21 Μαΐου, 2020
Δελτίο Τύπου – Κοινή δήλωση της Αντιπροέδρου Γιούροβα και του Επιτρόπου Ρεντέρς επ’ ευκαιρία της δεύτερης επετείου του γενικού κανονισμού για την προστασία δεδομένων
21 Μαΐου, 2020

Δελτίο Τύπου – Κορονοϊός: Χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ ερευνητικό πρόγραμμα φέρνει ένα νέο γρήγορο διαγνωστικό τεστ στην αγορά

Ένα από τα 18 έργα που πρόσφατα επελέγησαν για χρηματοδότηση ύψους 48,2 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων, εμβολίων και μέτρων ετοιμότητας για την καταπολέμηση της επιδημίας του κορονοϊού, ήδη αποφέρει θετικά αποτελέσματα.

 

Οι ερευνητές που συμμετέχουν στο έργο «HG nCoV19 test» έλαβαν έγκριση για να θέσουν στην αγορά ένα νέο μέσο για την ταχεία παρά την κλίνη (pointofcare) διάγνωση της νόσου COVID-19.

 

Η κ. Μαρίγια  Γκαμπριέλ, Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για ένα εξαιρετικό παράδειγμα έρευνας της ΕΕ στην πράξη. Χαίρομαι που αυτοί οι ερευνητές ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, ανέπτυξαν τόσο γρήγορα το νέο αυτό διαγνωστικό σύστημα και πραγματοποίησαν έναν από τους στόχους της πρώτης μας επείγουσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η ταχύτερη και ακριβέστερη διάγνωση του κορονοϊού είναι καίριας σημασίας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του ιού».

 

Στο έργο «HG nCoV19 test» συμμετέχουν δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς από την Ιρλανδία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα, οι οποίοι ανέπτυξαν ένα νέο φορητό διαγνωστικό σύστημα για την ανίχνευση ιογενών λοιμώξεων, το οποίο δίνει ακριβή και αξιόπιστα αποτελέσματα εντός 30 λεπτών. Σήμερα, η HiberGene, ιρλανδική εταιρεία που συντονίζει το έργο, ανακοίνωσε ότι έλαβε τη σήμανση CE που απαιτείται για τη διάθεση ιατροτεχνολογικών προϊόντων στην αγορά.

 

Η ΕΕ στηρίζει την HiberGene από το τέλος του Ιουλίου 2000, ενώ η στήριξή της για το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται σε 930 000 ευρώ.

 

Η Επιτροπή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της στήριξης της έρευνας και της καινοτομίας και του συντονισμού των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων ερευνητικών προσπαθειών από την αρχή της πανδημίας. Στις 4 Μαΐου δεσμεύτηκε να διαθέσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης δωρητών Παγκόσμια Αντίδραση στον Κορονοϊό, εκ των οποίων 1  δισ. ευρώ προέρχεται από  το ενωσιακό πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» με στόχο την ανάπτυξη εμβολίων και νέων θεραπευτικών και διαγνωστικών μέσων για την πρόληψη της διάδοσης του κορονοϊού. Από τον Ιανουάριο του 2020, έχουν ήδη κινητοποιηθεί 474 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020» για την αντιμετώπιση της έξαρσης του κορονοϊού.

 

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες εδώ.