Δελτίο Τύπου – 26/06/2020 – Διαδικτυακή συζήτηση με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Νικολά Σμιτ στην Αθήνα – Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων
18 Ιουνίου, 2020
Δελτίο Τύπου – Ομιλία της Προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τον ρατσισμό στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
18 Ιουνίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ – ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: “ΟΧΙ” ΑΠΟ ΤΟ ΕΚ ΣΕ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΑΝΕΠΑΡΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020

Τη συζήτηση ενόψει της Συνόδου της ΕΕ απασχόλησαν οι σχέσεις ΕΕ-ΗΒ και ο προϋπολογισμός, με τα μέλη του ΕΚ να ζητούν από το Συμβούλιο συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης.

Το Κοινοβούλιο δε θα στηρίξει μια συμφωνία ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου ανεξαρτήτως της καταλληλότητάς της, προειδοποίησαν αρκετοί ευρωβουλευτές σχολιάζοντας τις τρέχουσες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση των δύο μερών. Απέρριψαν ακόμη την πρόθεση του ΗΒ να διαπραγματευτεί επιλεκτικά για συγκεκριμένα θέματα, αγνοώντας άλλα.

 

Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν τα συμφωνηθέντα της Πολιτικής Διακήρυξης που υπέγραψαν το ΗΒ και η ΕΕ πέρυσι, η οποία περιέχει ένα σαφές πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση. Οι ευρωβουλευτές κάλεσαν επίσης να τηρηθούν πιστά οι όροι της νομικά δεσμευτικής Συμφωνίας Αποχώρησης, μεταξύ άλλων λόγων και προς όφελος των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ. Το Κοινοβούλιο ελπίζει ότι θα βρεθεί νέα δυναμική για την ολοκλήρωση των συνομιλιών, για τις οποίες απομένουν μόνο 204 μέρες. Το ψήφισμα που αξιολογεί τις μέχρι στιγμής συνομιλίες αναμένεται να υιοθετηθεί την Πέμπτη, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου.

 

Μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ και στήριξη για την ανάκαμψη από την πανδημία

 

Σχετικά με τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και το πακέτο ανάκαμψης της οικονομίας από τις επιπτώσεις του COVID-19, οι ευρωβουλευτές είπαν πως ο χρόνος εξαντλείται και ότι εναπόκειται στο Συμβούλιο να κάνει σύντομα το επόμενο ουσιαστικό βήμα, βρίσκοντας κοινή θέση μεταξύ των κρατών μελών. Η οικονομία πρέπει να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης επειγόντως μέσω του πακέτου ανάκαμψης «το οποίο μπορεί να ξεκινήσει τον αγώνα δρόμου, αλλά μόνο ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός μπορεί να μας οδηγήσει στη γραμμή του τερματισμού».

 

Πολλοί ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η πρόταση της Επιτροπής δεν περιλαμβάνει παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα. Ακόμη, ο ρόλος του Κοινοβουλίου πρέπει να ενισχυθεί όσον αφορά την κατάρτιση και την εφαρμογή του πακέτου, δήλωσαν, καθώς «καμία κρίση δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για την υπονόμευση της δημοκρατίας».

 

Χρησιμοποιώντας τους συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τις αντίστοιχες ομιλίες:

 

Nikolina Brnjac εκ μέρους του Συμβουλίου

Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Christophe Hansen, εισηγητής (ΕΛΚ, Λιθουανία)

Kati Piri, εισηγήτρια (Σοσιαλιστές, Ολλανδία)

Nicolae Ștefănuță, επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ (Renew Europe, Ρουμανία)

David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία)

Iratxe Garcia Pérez (Σοσιαλιστές, Ισπανία)

Marco Zanni (ID, Ιταλία)

Ska Keller (Πράσινοι, Γερμανία)

Jan Eppink (Συντηρητικοί, Ολλανδία)

Martin Schirdewan (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Γερμανία)

Dacian Cioloș (Renew Europe, Ρουμανία)

 

Σχετικές πληροφορίες

 

Ο πρόεδρος του ΕΚ Sassoli θα μιλήσει ενώπιον των επικεφαλής κρατών ή κυβερνήσεων της ΕΕ στις 19 Ιουνίου κατά την τηλεδιάσκεψή τους με θέμα το σχέδιο για το ταμείο ανάκαμψης από την κρίση του COVID-19 και το νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 27 Μαΐου στο ΚοινοβούλιοΣύμφωνα με το Συμβούλιο, η συζήτηση των ηγετών της ΕΕ θα αποτελέσει «διεξοδική προετοιμασία» για τη σύνοδο κορυφής που θα λάβει χώρα σε μεταγενέστερο στάδιο. Ο πρόεδρος του ΕΚ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μετά την παρέμβασή του, στις 11.00 ώρα Βελγίου.

 

Ακόμη, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Επιτροπής θα ενημερώσουν τους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με τις συζητήσεις τους με τον πρωθυπουργό του ΗΒ Boris Johnson κατά την συνάντηση υψηλού επιπέδου ΕΕ-ΗΒ μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Ιουνίου 2020.

 

Μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου 2020, οι δύο πλευρές έχουν επιδοθεί σε διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της μελλοντικής εταιρικής τους σχέσης μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

 

Σύνδεσμοι

http://www.europarl.europa.eu/external/img/scribo_webmail_temp/scribo-webmail-arrow.pngΔελτίο Τύπου του ΕΚ: «Η ΕΕ27 χρειάζεται πακέτο ανάκαμψης 2 τρισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών του COVID-19» (15.05.2020)