Δελτίο Τύπου – Βιώσιμη χρηματοδότηση: η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του κανονισμού για την ταξινόμηση
19 Ιουνίου, 2020
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ: ΕΝΑΡΞΗ “ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ” – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020
19 Ιουνίου, 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΕΕ-ΗΒ: ΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΠΑΡΕΧΕΙ ΑΚΛΟΝΗΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ – ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΕΚ – ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 17-19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020


Οι ευρωβουλευτές στηρίζουν σθεναρά τον διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier

Η επιλεκτική προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου απορρίπτεται ασυζητητί από την ΕΕ

Προϋπόθεση η συμφωνία για τους ίσους όρους ανταγωνισμού και την αλιεία, για τη συγκατάθεση του ΕΚ.

Το ΕΚ αποδοκιμάζει το γεγονός ότι παραμένουν ακόμη σημαντικές διαφορές, ενώ τελειώνει ο χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο ψήφισμα που ενέκρινε την Πέμπτη με ευρεία πλειοψηφία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πραγματοποιεί απολογισμό των διαπραγματεύσεων ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι στιγμής για τη νέα μεταξύ τους εταιρική σχέση, λαμβάνοντας υπόψη και το κάλεσμα των δύο πλευρών για πιο εντατικές διαπραγματεύσεις από τον Ιούλιο.

Εκφράζουν ωστόσο τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι, μετά από τέσσερις γύρους διαπραγματεύσεων, δεν έχει επιτευχθεί πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες, ενώ οι αποκλίσεις παραμένουν σημαντικές.

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι μια συνολική συμφωνία θα είναι προς όφελος και των δύο πλευρών. Εντούτοις, το επιλεκτικό ενδιαφέρον της βρετανικής πλευράς για ορισμένες πολιτικές και η άσκηση πίεσης για πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά το Brexit απορρίπτονται ασυζητητί από την ΕΕ, σύμφωνα με το κείμενο, ενώ εκφράζεται ανησυχία για την επιμονή της βρετανικής κυβέρνησης για διαπραγματεύσεις μόνο στους τομείς που συμφέρει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το ψήφισμα επαναλαμβάνει επίσης την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη του Κοινοβουλίου στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ Michel Barnier στις συνομιλίες, βάσει της πολιτικής εντολής που του δόθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ και το Κοινοβούλιο.

Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν το Ηνωμένο Βασίλειο να τηρήσει τις δεσμεύσεις του που περιέχονται στην Πολιτική Διακήρυξη, η οποία υπεγράφη από τον πρωθυπουργό Boris Johnson και κυρώθηκε τόσο από την ΕΕ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου

Η αυστηρή εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας Αποχώρησης, όσον αφορά τα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών στην ΕΕ και των Ευρωπαίων πολιτών στο ΗΒ, αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη που χρειάζεται για τη σύναψη συμφωνίας σχετικά με τη μελλοντική σχέση, σημειώνει το κείμενο.

Ανταγωνισμός επί ίσοις όροις, αλιεία

Το κείμενο τονίζει επίσης ότι η έγκριση του Κοινοβουλίου για οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τη συναίνεση της βρετανικής κυβέρνησης στην εφαρμογή ίσων όρων ανταγωνισμού (χρειάζεται δηλαδή συμφωνία για κοινούς κανόνες και πρότυπα) σε τομείς όπως η προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά θέματα και οι κρατικές ενισχύσεις, καθώς και από τη σύναψη μιας ικανοποιητικής συμφωνίας για την αλιεία. Αυτή είναι αναγκαία λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας του Ηνωμένου Βασιλείου, του επιπέδου διασύνδεσης και του ήδη υψηλού επιπέδου υφιστάμενης ευθυγράμμισης και αλληλεξάρτησης με τους κανόνες της ΕΕ.

Στο ψήφισμα τονίζεται ότι, μέχρι στιγμής, η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις σχετικά με τις διατάξεις που εξασφαλίζουν ανταγωνισμό επί ίσοις όροις.

Το ψήφισμα, το οποίο εγκρίθηκε με 572 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 91 αποχές, θα είναι διαθέσιμο εδώ (18.06.2020).

Δήλωση

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν την προθυμία τους να σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια του Ιουλίου. Με το επίκαιρο ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει την ετοιμότητά του να συμβάλει στην επίτευξη μιας φιλόδοξη και δίκαιης συμφωνία, χωρίς να θίγονται οι αρχές και οι φιλοδοξίες μας», δήλωσε ο David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία),πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ομάδας Συντονισμού σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο (UKCG), σχολιάζοντας την ψηφοφορία στην ολομέλεια του ΕΚ και το αποτέλεσμα της συνόδου υψηλού επιπέδου ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στις 15 Ιουνίου.

Κάντε κλικ στα ονόματα για να δείτε μαγνητοσκοπημένες τις αντίστοιχες ομιλίες στην ολομέλεια:
David McAllister
Bernd Lange (Σοσιαλιστές, Γερμανία), πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μέλος της UKCG
Kati Piri (Σοσιαλιστές, Ολλανδία), συνεισηγήτρια, μέλος της UKCG
Christophe Hansen (ΕΛΚ, Λιθουανία), συνεισηγητής, μέλος της UKCG

Σχετικές πληροφορίες

Η τρέχουσα μεταβατική περίοδος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ μια νέα εμπορική συμφωνία και μια ευρύτερη εταιρική σχέση την επαύριον της μεταβατικής περιόδου, θα πρέπει να επιτευχθεί και να υπογραφεί κείμενο συμφωνίας το αργότερο έως τον Οκτώβριο. Στη συνέχεια, η συμφωνία θα πρέπει να κυρωθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από το βρετανικό Κοινοβούλιο, ενώ σε περίπτωση επίτευξης μιας «μικτής συμφωνίας», θα πρέπει να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.